back to top
35.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

35.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Μ. Γαβουνέλη: Έχουν περάσει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και δεν κουνιέται φύλλο, τείνει να παγιωθεί μια κατάσταση

Διαβάστε επίσης

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου , για τις συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν αλλά και για το πως διαμορφώνεται γενικότερα η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μίλησε στην εκπομπή του Αθήνα 9,84 «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας» και στον Δημήτρη Τζιβελέκη, η Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Επίσης, σχολίασε μια σειρά ζητημάτων της διεθνούς επικαιρότητας όπως η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ και το κατά πόσο πρόκειται να επηρεάσει τη στάση των ψηφοφόρων ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου καθώς και το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη Γαλλία.

«Η επίσκεψη στην Κύπρο και οι δηλώσεις τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έδιναν την αίσθηση ότι αμφότεροι διάβαζαν τα λόγια του ρόλου τους. Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω. Όλο αυτό το σκηνικό, δείχνει την σταθερότητα και την ακινησία που υπάρχει στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία τείνει να παγιωθεί. Έχουν περάσει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και δεν κουνιέται φύλλο» υπογράμμισε η κ. Γαβουνέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να θεωρηθεί ότι το Κυπριακό επιλύθηκε, κατά τον τρόπο που επιθυμεί η Τουρκία.

«Ενδεχομένως, κανείς δεν ενδιαφέρεται αρκετά γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για μια από τις ”παγωμένες συρράξεις”. Επομένως, δεν αποκλείεται η διεθνής κοινότητα να πει… άστους αυτούς, πάμε να λύσουμε κάτι άλλο, σημαντικότερο, δεδομένου δε, ότι υπάρχει δίπλα το Ισραήλ και η Γάζα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το νέο γύρο διπλωματικής κινητικότητας που θα πρέπει να αποτυπωθεί το προσεχές διάστημα από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε ότι αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινήσεις της Κολομβιανής Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία έχει επιλέγει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ως Προσωπική του Απεσταλμένη, προκειμένου να αναζητήσει τους τρόπους για να ξεκλειδώσει το Κυπριακό.

«Η κ. Κουεγιάρ, θα επιχειρήσει μια ακόμη απόπειρα, ίσως την τελευταία, προκειμένου να γίνουν βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού. Η ίδια, προέρχεται από μία χώρα η οποία βίωνε εμφύλιο επί 50 χρόνια και κατάφερε να επιλύσει το ζήτημα. Λέει στην ουσία ότι ”αν εμείς που σφαζόμασταν στους δρόμους, μπορέσαμε και βρήκαμε λύση, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς”. Έχει παραδώσει την έκθεσή της σχετικά με τις προσπάθειές της να βρει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός στην Κύπρο και αναμένουμε τι μέλλει γενέσθαι», συμπλήρωσε.

 

«Τεράστια εθνική επιτυχία το ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ»

«Καθείς στηρίζεται στα όπλα που διαθέτει. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, φαίνεται να έχει μια ευθεία γραμμή συνεννόησης με τις κυβερνώσες κεφαλές της ΕΕ. Ήταν τεράστια εθνική επιτυχία το ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ και εύλογα προσπαθεί να αξιοποιήσει ακόμα μια φορά αυτό το μεγάλο εργαλείο».

«Αλληλένδετα ζητήματα Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις »

«Τα περιθώρια αλλαγής της τουρκικής πολιτικής είναι πάρα πολύ μικρά. Παρά το γεγονός ότι προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τα ελληνοτουρκικά από το Κυπριακό, στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο ζητήματα πηγαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο. Επομένως, για να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  θα πρέπει να γίνει μια κίνηση στο Κυπριακό, ομοίως, για να προχωρήσουν τα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική ηρεμία και γαλήνη στα ελληνοτουρκικά. Σαφώς και δεν μπορείς να κάνεις δύο διαπραγματεύσεις στο ίδιο επίπεδο , με την ίδια ένταση και την ίδια στιγμή και να είσαι εξίσου αποτελεσματικές. Ωστόσο, όποιος αγνοεί ότι υπάρχει άλλο ένα παιχνίδι από την άλλη πλευρά, το αγνοεί με σοβαρό κίνδυνο. Οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι απολύτως δεδομένες. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μια προσπάθεια να κερδίσουμε το χρόνο και την καλή πίστη που είχαμε εξ’ ολοκλήρου χάσει γύρω στο 2020».

«Απελπιστικά μοιρασμένες στα δύο οι ΗΠΑ»

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραιτηθεί ο Μπάιντεν, όχι μόνο γιατί δεν το επιθυμεί ο ίδιος αλλά και επειδή οι Δημοκρατικοί έχουν δημιουργήσει μια καμπάνια βασισμένη στο κράτος δικαίου, δείχνοντας ότι ο Τραμπ το είχε καταστρατηγήσει. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ είναι απελπιστικά μοιρασμένες στα δύο. Οι δύο Αμερικές δεν ενώνονται πουθενά και αυτό είναι τρομακτικό και για τις ίδιες τις ΗΠΑ αλλά και για όλον τον κόσμο. Το χάσμα είναι τεράστιο».

«Ο Τραμπ ως φαινόμενο είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ βαθιάς κρίσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ»

«Ο Τραμπ ως φαινόμενο είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ βαθιάς κρίσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Σαφώς και η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, τον ενίσχυσε. Η εικόνα ενός αιμόφυρτου ανθρώπου αλλά με υψωμένη γροθιά, είναι συντριπτική, ιδίως, όταν βάζει κανείς δίπλα της , την εικόνα ενός προδήλως ηλικιωμένου προέδρου όπως είναι ο Μπάιντεν. Αυτή η αντίθεση, θα ενισχύσει την πεποίθηση όσων θα ψήφιζαν Τραμπ. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει τη γνώμη όσων τον θεωρούν ενσάρκωση του απόλυτου κακού. Δεν θεωρώ ότι κάποιος ο οποίος θα ψήφιζε Τραμπ, υπάρχει πιθανότητα να ψηφίσει Μπάιντεν ή το αντίστροφο».

«Τεράστια η ανησυχία για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ»

«Υπάρχει τεράστια ανησυχία για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ. Έχοντας ο κόσμος δει τον Τραμπ να κυβερνά, έχει αρχίσει να συνηθίζει τη συνεχή διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών. Σε περίπτωση εκλογής του, θα δούμε μια πιο προστατευτική Αμερική η οποία θα κλειστεί στον εαυτό της και θα πάψει να ασχολείται με εμάς τους υπόλοιπους. Θα είναι συναλλακτική. Από την άλλη, εκεί ίσως υπάρχει και ένα φωτάκι στην άκρη του ορίζοντα. Η Ευρώπη μεγαλώνει κάθε φορά που έχει απέναντί της μια πρόκληση, όπως συνέβη και με την πανδημία. Όσο είχαμε απέναντι τον Μπάιντεν, ήμασταν χαλαροί. Αν εκλεγεί ο Τραμπ, μήπως η ΕΕ ξυπνήσει περισσότερο; Αυτή τη φορά, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ομάδα του Τραμπ που να έρχεται από την παλιά παραδοσιακή Αμερική του βαθέως κράτους αλλά διάφοροι τύπου οι οποίοι είναι παντελώς ιδεοληπτικοί, χωρίς καμία αναστολή. Όταν δεν ξέρεις με τι κανόνες παίζει ο άλλος, δεν μπορείς να τον διαβάσεις. Επομένως, δεν μας περνάει από το μυαλό τι μπορεί να κάνει».

«Οι Γάλλοι συνειδητοποίησαν ότι βρέθηκαν πολύ κοντά σε μια τεράστια ζημιά »

«Ο Μακρόν δεν έχει νέα θητεία, επομένως δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Την ίδια στιγμή, γίνεται ένας πόλεμος χαρακωμάτων για το ποιος θα είναι ο διάδοχος. Ο γαλλικός λαός είπε ΄”όχι ” στα άκρα. Οι Γάλλοι έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι συνειδητοποίησαν ότι βρέθηκαν πολύ κοντά σε μια τεράστια ζημιά και το ίδιο θα κάνουν στην προεδρική εκλογή που έρχεται».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα