back to top
34.5 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

34.5 C
Athens
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης: Τα μέτρα για την καθημερινότητα των πολιτών δεν πάνε διακοπές

Διαβάστε επίσης

«Η δουλειά μας συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού διότι η Βουλή μπορεί να κλείσει για κάποιες εβδομάδες, όμως τα μέτρα για την καθημερινότητα δεν πάνε διακοπές», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την φωτιά στην Εύβοια, εξέπεμψε και μήνυμα απόλυτης εγρήγορσης σημειώνοντας ότι έχουμε έναν ακόμη πολύ δύσκολο μήνα καθώς «διαχειριζόμαστε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών».

Όσον αφορά το μέτωπο της καταπολέμησης της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι έχουμε μία βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού και μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι» και έκανε λόγο για «πρώτες αρχικές θετικές ενδείξεις ότι το πλαίσιο των μέτρων που έχουμε θέσει σε εφαρμογή εδώ και αρκετούς μήνες, αρχίζει να αποδίδει».
Επισήμανε εξάλλου, με αφορμή την διάταξη που ψηφίζεται σήμερα για κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ότι «όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις που αποδίδονται στην μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των καταναλωτών».

«Ελπίζω να μην χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ότι απαιτείται, σε κάθε περίπτωση πάντως παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Ψηφιακό Φροντιστήριο που θα τεθεί σε εφαρμογή από Σεπτέμβριο για όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά και στο νομοσχέδιο που δίνει ψηφιακή ώθηση στην κτηματογράφηση. Έκανε λόγο μάλιστα για «εκκρεμότητα αιώνων που βαίνει πια προς την ολοκλήρωσή της, με την διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025 σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας» και τόνισε πως για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο κτηματολόγιο.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι είμαστε πίσω στην ανακύκλωση και τόνισε ότι πρέπει να σκεφτούμε τρόπους που θα αυξήσουμε τα εθνικά ποσοστά των ανακυκλούμενων υλικών, με ίδρυση σύγχρονων υποδομών, με ισχυρούς φορείς διαχείρισης, με ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και πάντα με βασική αρχή «πληρώνω όσο ρυπαίνω» ώστε η κοινωνία να μην επιβαρύνεται συνολικά για αμέλειες του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, όπως είπε.
Αναφέρθηκε εξάλλου και στην σειρά απλοποιήσεων που γίνονται με το ίδιο νομοσχέδιο για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάσταση ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα «έχει κάνει άλματα ειδικά την τελευταία πενταετία», πάνω από 50% ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται σήμερα από τον ήλιο και τον άνεμο και αυτό «έχει πια μία σημαντική προστιθέμενη αξία στη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος». Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς αυτό να τονίζεται και «να αποκρούουμε και μερικές φορές ένα κύμα αντίδρασης στις τοπικές κοινωνίες κατά των ΑΠΕ, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες όχι μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για να μπορούμε να πετύχουμε σταθερά χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Ειδικότερα, η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει τα εξής:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου: Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.

Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με την αναθεώρηση των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων 2024.

Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα