back to top
28.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

28.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Δ. Κουρέτας: Η πανώλη πέρασε και δεν ακούμπησε τη Θεσσαλία

Διαβάστε επίσης

Για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κρίσης της πανώλης των αιγοπροβάτων μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.

Εξήγησε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ζωνών επιτήρησης και δήλωσε ικανοποιημένος για την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν.

«Πάρθηκαν συντονισμένα μέτρα, σε συνεργασία και με το αρμόδιο Υπουργείο. Έγινε πολύ καλή διαχείριση η οποία βασίστηκε κυρίως σε αποφάσεις που λάβαμε υπό τον φόβο της διασποράς του ιού όπως το κλείσιμο των σφαγείων, η προμήθεια ζωoτροφών μόνο από συγkεκριμένες περιοχές καθώς και η μαζική ιχνηλάτηση σε όλες τις εστίες αλλά και γύρω από αυτές», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, ιχνηλατήθηκαν σχεδόν 400.000 ζώα σε σύνολο 1480 κτηνοτροφικών μονάδων. Σε 33 εξ αυτών, βρέθηκαν συνολικά 14.000 ζώα που είχαν μολυνθεί με τον ιό και τα οποία θανατώθηκαν.

«Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μικρό αριθμό, αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου», σχολίασε,  επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι κτηνοτρόφοι οι μονάδες των οποίων αντιμετώπισαν πρόβλημα, πρέπει να αποζημιωθούν καθώς έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο».

Σε αυτό πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας γνωστοποίησε ότι άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή και πως οι ιχνηλατήσεις θα συνεχιστούν με δειγματοληψίες ακόμη και εκτός των ζωνών επιτήρησης και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε ότι η πανώλη πέρασε από τη Θεσσαλία και δεν ακούμπησε».

Παράλληλα, σήμερα, ο κ. Κουρέτας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ατζέντα της συζήτησης να περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλία όπως η άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων αλλά και η θωράκιση της περιοχής μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου μέσω έργων όπως αυτά της ορεινής υδρονομίας αλλά και της δημιουργία φραγμάτων.

«Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τη σημασία του εγχειρήματος και πιστεύω ότι τα έργα θα προχωρήσουν», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα