back to top
25.2 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πόσο αυξημένο φόρο εισοδήματος πλήρωσαν – Τι αλλάζει 

Διαβάστε επίσης

Εξακόσια εκατομμύρια επιπλέον άμεσους φόρους εισέπραξε φέτος, μέσω των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, το ελληνικό δημόσιο φτάνοντας τα 4,4 δισ. ευρώ έναντι 3,8 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 500 εκ. ευρώ, όπως άλλωστε είχε προσυπολογιστεί, προέρχονται από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στα 10.920 ευρώ.

Με βάση τα έως σήμερα στοιχεία της ΑΑΔΕ ενώ πέρυσι το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000-3.000 ευρώ, φέτος 1.000 ευρώ (και μάλιστα αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% η ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολύ μικρά χωριά η νησιά η όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στα πρώτα 5 χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας) πλήρωσε μόνο το 17% ενώ το 54%, διπλάσιοι δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, έλαβαν εκκαθαριστικά πληρωμής φόρου από 1.000-3.000 ευρώ.

Όσον αφορά την αμφισβήτηση του φόρου που τους επιβλήθηκε , όπως προβλέπει ο νόμος, ελάχιστοι, μόλις 263 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ζητήσει τον έλεγχό τους από την εφορία υποστηρίζοντας ότι πέρυσι είχαν χαμηλότερα εισοδήματα άρα δικαιούνται να πληρώσουν και χαμηλότερο φόρο εισοδήματος.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής, για πρώτη φορά, του νέου τρόπου φορολόγησης των 735.000 ελευθέρων επαγγελματιών για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα μελετηθούν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διορθωθούν αδικίες και πιθανές στρεβλώσεις για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών η ατομικών επιχειρήσεων.

Το “λίφτινγκ” θα αφορά τον πιθανό συνυπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος ώστε να περιορίζεται το ύψος του προσδιοριζόμενου φόρου π.χ. για έναν ελεύθερο επαγγελματία παντρεμένο επίσης με ελεύθερη επαγγελματία, θα μηδενιστεί το τέλος επιτηδεύματος, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, ενώ ενδεχομένως θα παρασχεθούν εκπτώσεις φόρου σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες η ατομικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υψηλό φόρο εισοδήματος λόγω παλαιότητας της επιχειρηματικής δραστηριότητας (άνω των 14 ετών), λόγω του μέσου τζίρου του κλάδου δραστηριότητας και τυχόν απασχολούμενου προσωπικού.

Οι όποιες αλλαγές τελικά επέλθουν θα νομοθετηθούν πριν από το τέλος του έτους, καθώς από του χρόνου και κάθε χρόνο στο εξής η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα οριστεί αυστηρά και χωρίς ουδεμία παράταση, από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Θάνος Πασχάλης 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα