back to top
24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την κατάσταση από το μέτωπο των πυρκαγιών, και με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα προεδρεύσει στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά και κατά την οποία έχασε τη ζωή της μια γυναίκα που εγκλωβίστηκε στην επιχείρηση που εργαζόταν από τη φωτιά που μπήκε σε αστικό ιστό και έφθασε στο Πάτημα Βριλησσίων.

Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα. Συνολικά λαμβάνονται 15 μέτρα. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Προηγήθηκε η ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες.

Ο υπουργός τόνισε πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες και πως οι δήμοι και με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.

«Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο, επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στοιχεία για τον αριθμό των εναέριων μέσων κατάσβεσης, που επιχείρησαν στις πυρκαγιές της Αττικής, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή του ότι «ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια». «Τόσο από ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης, όσο και από μαρτυρίες κατοίκων, αμφισβητείται ο αναφερόμενος αριθμός των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς κομματικές παρωπίδες πως η χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή πολιτική προστασία είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νικος Ανδρουλάκης ο οποίος βρέθηκε το πρωί στις πυρόπληκτες περιοχές στη λίμνη του Μαραθώνα.

“Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας», πρόσθεσε ο κ Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα, υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 08:30 σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Προφάρτα στα Καλύβια Θορικού.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές του Βαρνάβα, της Πεντέλης, του Διονύσου, της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, της Ραφήνας και της Παλλήνης. Το μοναδικό οδικό τμήμα που παραμένει κλειστό είναι η λεωφόρος Διονύσου, από τη Δροσιά έως τη Νέα Μάκρη. Πρόκειται για την περιοχή Ερυθρός όπου λίγο πριν από τις 5 το πρωί αναζωπυρώθηκε η φωτιά και ήχησε και πάλι το 112.

Σε επτά καλοκαίρια από 2017 έως και 2023 έχει καταστραφεί το 33/% δηλαδή το 1/ 3 των δασών της Αττικής είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγκουβάρδος.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Γεννηματάς για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με την πυρκαγιά στην Αττική. Συνολικά 65 περιστατικά με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα με ελαφρά εγκαύματα έχουν αντιμετωπιστεί από την Κυριακή σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων παραμένουν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Όσοι πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595.

Σε ισχύ και σήμερα η υποχρεωτική άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στη Βορειοανατολική Αττική με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Στο λιμάνι της Ραφήνας καταπλέουν και αποπλέουν κανονικά σήμερα τα πλοία της ακτοπλοΐας, που χθες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική είχαν εκτραπεί προς το λιμάνι του Λαυρίου.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες της πλατφόρμας Χ παρακολούθησαν απευθείας τη συζήτηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ίλον Μασκ. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη χαρακτήρισε την Κάμαλα Χάρις υποψήφια «της ριζοσπαστικής αριστεράς». Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον των μεταναστών, χαρακτηρίζοντας τους ζόμπι, ειρωνεύτηκε τη διεθνή ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και αποκάλεσε «πραξικόπημα» τις διαδικασίες για την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα.

Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 33 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα