back to top
32.3 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

32.3 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

Νέες αυξημένες τιμές από σήμερα σε 923 φαρμακευτικά σκευάσματα

Διαβάστε επίσης

Με νέα τιμή διατίθενται από σήμερα 923 φαρμακευτικά σκευάσματα. Μεσοσταθμική αύξηση τιμών κατά 35%, θα ισχύσει και για περίπου 700 γενόσημα και εκτός πατέντας σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο Υπουργος Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είχαν πολύ χαμηλές τιμές και υπήρχε περίπτωση να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής λίστας, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Μάλιστα για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. Σε περίπου 100 φάρμακα υπερδιπλασιάστηκε η τιμή τους.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης.

Αυστηρά κριτήρια

Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως οικονομικές θεραπείες, όπου το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν. Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών, διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

LASIX, Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35€ σε 1.89€ T3, φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59€ σε 4,79€

MILITHIN, Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85€ σε 5.22€

URSOFALK, φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55€ σε 8,48€

ETOPOSIDE, Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11€ σε 22.88€

Οι σχετικοί τίτλοι περί οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών με 30.000.000€ είναι παραπλανητικοί, αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος της τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκαμε ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων.

Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα. Οι εταιρίες που τα παράγουν στην Ελλάδα αύξησαν ήδη την παραγωγή τους λόγω των νέων τιμών και οι εταιρίες εισαγωγής (πχ για την ETOPOSIDE) ενώ τα είχαν αποσύρει τα ξαναφέρνουν στα Φαρμακεία.

Επιβάρυνση ασθενών

Επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και άρα τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα. Δηλ οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή, της αντικατάστασης τους με άλλα ακριβότερα φάρμακα, καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα