back to top
31.5 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

31.5 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Με έξι εκδηλώσεις ολοκληρώνεται το πρόγραμμα “‘Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”

Διαβάστε επίσης

Με έξι νέες εκδηλώσεις ολοκληρώνεται το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα 2024 του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Έως και τις 31 Αυγούστου 2024, η ένατη και τελευταία εβδομάδα του φετινού προγράμματος με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης φέρνει ξεχωριστές μουσικές παραγωγές, θεατρικές παραστάσεις και χορό σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία από το Φρούριο Καζάρμα Σητείας μέχρι το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ, ενώ οι προκρατήσεις θέσεων γίνονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr. 

Το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: Στις 27 Αυγούστου, παρουσιάζονται η θεατρική παράσταση Σπαραγμός: Μια αφήγηση για το πένθος, σε σκηνοθεσία και κείμενο Νίκου Μάνεση, στο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, καθώς και η παράσταση σύγχρονου χορού Across time της ομάδας Die Wolke Art Group στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης. Στις 27 και 28 Αυγούστου, το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος»  παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Ο Ερωτόκριτος στον Λαβύρινθο, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ross Daly, στο Φρούριο Καζάρμα Σητείας. Στις 29 και 30 Αυγούστου, η μουσική παράσταση  Χιονάτες, σε μουσική Στάθη Γυφτάκη, έρχεται στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης. Τέλος, στις 30 και 31 Αυγούστου, παρουσιάζονται η μουσικοθεατρική παράσταση Λουκρητία, ένα μουσικοθεατρικό αφήγημα, σε σύλληψη και μουσική επιμέλεια Φανής Βοβώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και η πρωτότυπη μουσική παράσταση Στροβιλισμοί στο Αιγαίο με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Βασίλη Κώστα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.  

Πρόγραμμα εκδηλώσεων: 27 – 31 Αυγούστου 2024 

27 Αυγούστου 2024 

Θέατρο
Σπαραγμός: Μια αφήγηση για το πένθος
Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Άργος
 Χορός
Across time
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη 

 

27, 28 Αυγούστου 2024 

Μουσική
Ο Ερωτόκριτος στον Λαβύρινθο
Φρούριο Καζάρμα Σητείας  

 

29, 30 Αυγούστου 2024 

Μουσική
Χιονάτες
Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Μεσσηνία 

30, 31 Αυγούστου 2024
 Μουσική
Λουκρητία, ένα μουσικοθεατρικό αφήγημα
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 
 Μουσική
Στροβιλισμοί στο Αιγαίο
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου      

 Θέατρο 

Σπαραγμός: Μια αφήγηση για το πένθος 

 27 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00 

Βυζαντινό Μουσείο Άργους 

 Σκηνοθεσία, κείμενο: Νίκος Μάνεσης  

Δραµατουργία, κείμενο: Στέλλα Παπακωνσταντίνου  

Μουσική σύνθεση: Χάρης Νείλας  

Σκηνικά, κοστούμια: Άρτεµις Φλέσσα  

Κινησιολογία: Νίκος Σαμουρίδης  

Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Νίκη Δουλγεράκη  

Σχεδιασμός φωτισμών και ήχου: Η ομάδα 

Κατασκευή σκηνικού: Metallide  

Ερµηνεύουν: Αλίκη Αλεξανδράκη (κορυφαία φωνή), Bertrand Moreau (φωνή), Αλέκος Γιαγκούσης, Κρίνα Δαλακλή, Δημήτρης Κακαρόντζας, Μαρίνα Παπούλια, Κωνσταντίνος Σιώζος 

Βιόλα (πρωτότυπη ηχογράφηση): Στέλιος Παπαναστάσης  

Α΄ βοηθός σκηνοθέτη, φωνητική διδασκαλία: Teddy Δημάκου  

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Μπούγια  

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Παπούλια  

Υπεύθυνη Παραγωγής: Μαντώ Παπαθανασίου 

Εκτέλεση παραγωγής: Ρουµπίνη Φέφε  

Βοηθός παραγωγής: Θοδωρής Λιάκος  

Γραφιστικά: Ελένη Καλεντερίδου  

Συμμετέχουν εθελοντικά βοηθητικοί, ερασιτέχνες ηθοποιοί 

ΑΜΚΕ: NOVUS ORDO  

Τον αφανισμό. Τον σπαραγμό. Το πένθος. Την πίστη. Για σένα. Που έφυγες. Και για σένα. Που ήρθες. Για το χαρτί που σκίζεται. Για όλη την οικογένεια. Για το βράδυ Δευτέρας. Και για το βράδυ Τρίτης. Για το σύγχρονο θέατρο (Για τη σύγχρονη τέχνη). Και για τον σύγχρονο άνθρωπο. Για το Καλοκαιράκι. Για το Άργος μας. Για τον πολιτισμό. Και για την Ελλάδα ολόκληρη. Θάνατος στον χειμώνα. Θάνατος στον θάνατο. Με αφορμή τις Βάκχες του Ευριπίδη και τον Σπαραγμό της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, τα επί σκηνής πρόσωπα θα επιχειρήσουν να συντηρήσουν έναν κόσμο φτιαγμένο από χαρτί. Η παράσταση θα προσπαθήσει να αφηγηθεί την ιστορία του μυθικού βασιλιά Πενθέα ή αλλιώς εκείνου που εμείς ονομάζουμε «ο άνθρωπος των θλίψεων».  

 

Χορός 

Across time 

 27 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:15 

Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη  

Δημιουργία: Die Wolke art group 

Χορογραφία: Δροσιά Τριαντάκη 

Τεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια: Dani Joss 

Περφόρμανς: Μαρία Σαρηγιαννίδου, Άννα Θωίδου, Κωνσταντίνα Χατζησταύρου  

Μουσική σύνθεση: Dani Joss, Ζήσης Σέγκλιας 

Πρωτότυπο κείμενο: Χρήστος Τζιώκος 

ΑΜΚΕ: Die Wolke Art Group 

H παράσταση σύγχρονου χορού Across time της ομάδας Die Wolke Art Group εξερευνά την έννοια της σύγκρουσης με δομικό υλικό αναφορές και παραπομπές σε εικόνες, κείμενα, και ήχους από την αρχαιότητα ως και σήμερα, που αντηχούν στην αντίληψη μέσω της αναγνωρισιμότητάς τους. Το έργο ακολουθεί ένα πρωτότυπο σενάριο, φτιαγμένο συνδυάζοντας νέο κείμενο με λεκτικά και σκηνοθετικά αποσπάσματα από έργα όπως η Έρημη χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ, ο Μακμπέθ του Σαίξπηρ, οι Βάκχες, και πλήθος άλλων διαχρονικών αναφορών. Επιπλέον, στιγμές από τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη μυθολογία εμπνέουν τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης, προσδίδοντας έναν χαρακτήρα που αποτελεί το παραστατικό ανάλογο της διακειμενικότητας. Το Across time περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική, ηχητικό σχεδιασμό σε μορφή τετραφωνικού surround, καθώς και υπέρτιτλους με μεταφράσεις των κειμένων στα ελληνικά.  

Μουσική 

Ο Ερωτόκριτος στον Λαβύρινθο 

27, 28 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00 

Φρούριο Καζάρμα Σητείας 

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ross Daly 

Επιλογή κειμένων, προσαρμογή: Μήτσος Σταυρακάκης 

Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις: Μήτσος Σταυρακάκης, Κέλυ Θωμά, Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη, Βασίλης Σταυρακάκης, Στέλιος Πετράκης, Ross Daly 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ματίνα Μόσχοβη 

Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαριλένα Μοσχούτη 

Εικαστική δημιουργία, έργα: Ναταλία Μαντά 

Ερμηνεύουν: Βασίλης Σταυρακάκης (τραγούδι), Μήτσος Σταυρακάκης, Νίκος Βρέντζος (αφήγηση), Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη (τραγούδι), Ross Daly (λύρα, ραμπάμπ, τάρχου, σάζι), Κέλυ Θωμά (λύρα), Στέλιος Πετράκης (λύρα), Γιώργος Σταυρακάκης (λαούτο), Παύλος Σπυρόπουλος (κοντραμπάσο), Carlos Ramírez (vielle à roue, λάφτα), Şakir Ozan Uygan (κρουστά), Yasamine Shahhosseini (ούτι), Carles Dorador i Jové (θεόρβη) 

Βιντεοληψία: Αλέξης Κτιστάκης, Έλενα Μαυράκη  

Ηχοληψία, φωτισμοί: Εταιρεία ΚΥΜΑ, Βαγγέλης Αποστόλου 

Διεύθυνση παραγωγής, συντονισμός: Αντώνης Αντωνακάκης, Στέλλα Βασιλάκη  

Γραφιστική επιμέλεια: Βασιλική Παντελάκη 

ΑΜΚΕ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ 

Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου Ερωτόκριτος βρίσκει μια νέα, πιο ελεύθερη διάσταση, μέσα σε μια μουσική παράσταση με αφήγηση και εικαστικό μέρος, προκειμένου ο θεατής να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πλοκή του. Ειδικότερα η μουσική της παράστασης εστιάζει σε σύγχρονες, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και σε μια πολυδιάστατη ενορχηστρωτική προσέγγιση, οι οποίες προκύπτουν από τη συνεργασία, τη συλλογικότητα και τις διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το έργο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος.  

Μουσική 

Χιονάτες 

29, 30 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21.00Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, Μεσσηνία 

Πρωτότυπη μουσική: Στάθης Γυφτάκης 

Σύλληψη, αφήγηση, δραματουργία: Χριστίνα Δίμιζα, Λίλλυ Τριαντάρη 

Μουσικό σύνολο: Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο), Αρίων Γυφτάκης (κοντραμπάσο), Γιώργος Παυλάκος (φλογέρες, φλάουτα με ράμφος), Σοφία Μπράιλα (τραγούδι)  

Παραγωγή: Πόπη Μαλαπάνη 

ΑΜΚΕ: Mission Art 

Το έργο Χιονάτες είναι μια παράσταση για δύο αφηγήτριες και τετραμελές μουσικό σύνολο. Στο έργο, τρεις Χιονάτες «συναντιούνται» και «συνομιλούν» για την οδύνη να μεγαλώνεις, το κόστος να ενηλικιώνεσαι, τα δώρα του δάσους. Οι Χιονάτες, όπως όλα τα παραμύθια, δεν γνωρίζουν κανένα σύνορο γλωσσικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό. Με όχημα το πιο εύθραυστο από όλα τα μουσικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή, διαπερνούν τον χρόνο και τους τόπους, αλλάζουν και μας δίνουν υπέροχες εκδοχές τους σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αφρική. Τα μαγικά παραμύθια είναι τραγούδια που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και κάθε φορά ενδύονται τους ρυθμούς και τις μελωδίες της κοινότητας του παραμυθά που τα αφηγείται. 

Μουσική  

Λουκρητία, ένα μουσικοθεατρικό αφήγημα 

30, 31 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου  

Κείμενο: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ 

Σύλληψη, μουσική επιμέλεια: Φανή Βοβώνη 

Μετάφραση,: Λένια Ζαφειροπούλου 

Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος 

Δραματουργική ομάδα: Φανή Βοβώνη, Ανθή Ευστρατιάδου, Λένια Ζαφειροπούλου, Τάσος Καραχάλιος, Άρης Μπαλής 

Ερμηνεύουν: Άρης Μπαλής, Ανθή Ευστρατιάδου 

Μουσικό σύνολο: Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος), Λένια Ζαφειροπούλου (μεσόφωνος), Φανή Βοβώνη (βιολί Ι), Ζωή Πουρή (βιολί ΙΙ), Hanna Pakkala (βιόλα), Αθανασία Τέλιου (βιολοντσέλο) 

ΑΜΚΕ: Ex Silentio 

Η Λουκρητία, η πιο ενάρετη σύζυγος σε ολόκληρη τη Ρώμη, ξεσηκώνει παράνομο πόθο στον Ταρκύνιο, τον γιο του βασιλιά. Μετά τον βιασμό, εγκλωβισμένη μέσα στις αντιφατικές, ηθικές επιταγές του καιρού της, αυτοκτονεί, πυροδοτώντας την έξωση των βασιλέων και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Ρώμη. Έτσι το θέλει ένας από τους πιο περίφημους, ευρωπαϊκούς θρύλους. 

Μέσα από το αφηγηματικό ποίημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ο βιασμός της Λουκρητίας, αναδύεται η σύγκρουση της νεωτερικότητας με τον πρώην συμπαγή μεσαιωνικό κόσμο που κατακερματίζεται: Ο νέος, αυτόνομα σκεπτόμενος άνθρωπος ενάντια στην παρωχημένη αυθαιρεσία των αρχόντων. Ο αρσενικός κόσμος της υπαίθρου, των πολέμων και της ανεξέλεγκτης εξουσίας ενάντια στον θηλυκό κόσμο εσωτερικού χώρου, τον κόσμο της διαπραγμάτευσης και των ηθικών φραγμών. Γύρω από τη σαιξπηρική Λουκρητία, έξι μουσικοί, δύο ηθοποιοί και ένας χορογράφος χτίζουν μια μουσικοθεατρική αφήγηση, πλέκοντας τον λόγο και την κίνηση με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς αλλά και με παρτιτούρες της ύστερης Αναγέννησης, του πρώιμου Μπαρόκ και του 20ού αιώνα. 

Μουσική 

Στροβιλισμοί στο Αιγαίο 

30, 31 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου  

Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) 

Βασίλης Κώστας (λαούτο)  

Soloύp (live drawing) 

Ηχοληψία: Κώστας Φουντουλάκης  

Σχεδιασμός φωτισμών: Φώτης Γιακουμάκης  

ΑΜΚΕ: PROARTE CULTURAL SERVICES 

 

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Βασίλης Κώστας, δυο από́ τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες μουσικούς, καταθέτουν μια δυναμική́ και πρωτότυπη μουσική παράσταση με τίτλο Στροβιλισμοί στο Αιγαίο, στην οποία εξερευνούν τις δυνατότητες συνδυασμού́ δύο ιστορικών για τον ελληνικό́ χώρο μουσικών οργάνων, της λύρας και του λαούτου. Με αφετηρία τις μεσογειακές παραδόσεις και όχημα τις αυθεντικές συνθέσεις και τους διαδραστικούς αυτοσχεδιασμούς τους, δημιουργούν σύγχρονα μουσικά́ τοπία σε πραγματικό́ χρόνο, προσφέροντας μια σπάνια ακουστική́ εμπειρία.  

Το ντουέτο συνοδεύεται με εντυπωσιακό live drawing από τον Soloύp, ο οποίος αποτυπώνει και συμπληρώνει τις ιστορίες και τους τόπους από τους οποίους εμπνέονται οι μουσικές συνθέσεις. Με τα σκίτσα του δημιουργεί και καταστρέφει σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια του θεατή και τοποθετεί μια ιστορία εικόνων παράλληλα και σε αντιπαράθεση. Το τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη γόνιμη σύγκρουση του νέου με το παλιό, καθώς και τη δημιουργική αντιπαράθεση, αλληλεπίδραση και εντέλει συγχώνευση σε ένα ομογενοποιημένο σύνολο, διαφορετικών μουσικών παραδόσεων και τεχνοτροπιών. 

 

Πληροφορίες  

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. 
  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει. 
  • Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα