back to top
31.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

31.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε έναν Ισραηλινό όμηρο στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως ισραηλινές ειδικές δυνάμεις διέσωσαν τον Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, έναν Βεδουΐνο από το νότιο Ισραήλ που κρατείτο όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια «μιας περίπλοκης επιχείρησης» στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Ο στρατός και η Σιν Μπετ», η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, «διέσωσαν τον όμηρο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, ηλικίας 52 ετών, με καταγωγή από τη Ραχάτ», μια βεδουίνικη πόλη στην έρημο της Νεγκέβ, «τον οποίο είχε απαγάγει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τον είχε οδηγήσει στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου», επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου του στρατού.

Ο στρατός δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση επικαλούμενος «την ασφάλεια των ομήρων, των στρατιωτικών δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια». Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι περιορίστηκε να πει ότι ο Αλκάντι διασώθηκε από ένα υπόγειο τούνελ.

«Δεν θα σταματήσουμε εωσότου ολοκληρώσουμε την αποστολή μας να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους», υπογράμμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι εργαζόταν ως φύλακας στο κιμπούτς Μαγκέν, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, όταν έπεσε θύμα απαγωγής την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων.

«Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και μεταφέρθηκε σε ένα ισραηλινό νοσοκομείο», δήλωσε ο Νταβίντ Μένσερ, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μόλις η διάσωση επιβεβαιώθηκε, ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα από ένα ελικόπτερο που προσγειωνόταν σε ένα νοσοκομείο, την ώρα που το ιατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα περίμεναν για να παραλάβουν τον Αλκάντι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ χαιρέτισε «την επιτυχημένη διάσωση» και χαρακτήρισε την απελευθέρωσή του μια «στιγμή χαράς για το ισραηλινό κράτος και την ισραηλινή κοινωνία», όπως αναφέρθηκε σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.

Εκ των 251 ανθρώπων που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 104 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν δηλωθεί νεκροί από τον στρατό.

«Οι άλλοι όμηροι δεν μπορούν να περιμένουν ένα ακόμη θαύμα αυτού του είδους (…) μία συμφωνία είναι το μοναδικό μέσο να προχωρήσουμε», σχολίασε σήμερα το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει την πίεση έναντι της Χαμάς προκειμένου να αποδεχθεί τη συμφωνία και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους», συμπληρώνεται στο δελτίο Τύπου.

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ και με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ο πόλεμος ξεκίνησε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε από ισραηλινής πλευράς στον θάνατο 1.199 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων δεδομένων.

Τα ισραηλινά αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.476 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς και έχουν προκαλέσει μια ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον υπό πολιορκία θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα