back to top
29 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

29 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Χάρης Δούκας: Σχέδιο για τη διάσωση της Αττικής – Οι φωτιές σβήνουν στο έδαφος

Διαβάστε επίσης

Στην πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Σχέδιο για την Διάσωση της Αττικής αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. ” Πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε το Σχέδιο για την Διάσωση Αττικής, το οποίο καταλήξαμε να δοθεί από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για να ψηφιστεί διότι υπάρχει μία σειρά από πολύ σημαντικές στρεβλώσεις” τόνισε ο Χάρης Δούκας.

” Η πρώτη είναι ότι οι φωτιές σβήνουν στο έδαφος, δεν σβήνουν από αέρος. Και αυτό είναι ένα λάθος το οποίο συνεχίζεται διότι υπήρχε κι ένας αστικός μύθος ότι όσα περισσότερα αεροπλάνα και πιο μεγάλα και δόθηκαν πολλά χρήματα . Όμως συνεχίζουμε να έχουμε  πολύ μεγάλες καταστροφές διότι μπορεί κανείς να εντοπίσει τη φωτιά, αυτό είναι μια πρώτη προσβολή, να περιορίσει τη φωτιά. Στην πράξη για να περιορίσει στην αρχή το κακό μέχρι να μπουν μέσα στο δάσος οι δασικές υπηρεσίες- κι εδώ είναι το κλειδί- και διάφορες άλλες ειδικές ομάδες οι οποίες μπορούν να λειτουργούν και σε βραδυνές ώρες για να δημιουργήσουν συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας” σημείωσε ο κ. Δούκας.
” Ένα δεύτερο είναι ακριβώς το κομμάτι της πρόληψης. Τα λεφτά που δαπανούνται για την πρόληψη είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δαπανούνται για την κατάσβεση. Αυτός ο όρος πρέπει να αλλάξει. Γι αυτό υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπου μόλις το 1% έχει δοθεί για δαπάνες για την πρόληψη για την κλιματική κρίση. Όλα τα άλλα είναι mall, καζίνο και πράσινοι ουρανοξύστες” υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.
Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης- Πρέπει να μιλήσουμε με όρους υδρονομίας
“Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης γιατί δεν μπορεί μόνο η Αθήνα. Διότι πρέπει να μιλήσουμε με όρους ορεινής υδρονομίας συνολικά ως Περιφέρεια. Το 40% των δασών έχει καταστραφεί, δεν έχουμε πια πνεύμονες και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε με όρους ορεινής υδρονομίας συνθήκες ώστε να συγκρατηθούν τα νερά της βροχής, για να μην έχουμε πλημμύρες, καταστροφές, κακοκαιρίες με τις οποίες αγχωνόμαστε κάθε φορά, και να δούμε και γρήγορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει η αναδάσωση με τον σωστό τρόπο και έτσι έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση και καλούμε κι άλλους ενδιαφερόμενους, εμπλεκόμενους, εξειδικευμένους γεωπόνους, δασονόμους, περιβαλλοντικές οργανώσεις κι άλλους εξειδικευμένους στον τομέα” ανέφερε ο Χάρης Δούκας.
Μάγδα Μπουλούκου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα