back to top
26.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

26.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές η αντιπολίτευση είναι πιο σημαντική από την κυβέρνηση»

Διαβάστε επίσης

Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για «το σκάνδαλο των υποκλοπών και το διαχρονικό έγκλημα των πυρκαγιών» ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε επιπλέον και εγγράφως το αίτημα δημοσιοποίησης των πρακτικών του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6 Ιουλίου 2015, αίτημα που διατύπωσε επίσημα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 2024, κατά την παρουσία της στο Προεδρικό Μέγαρο στην Επέτειο των 50 ετών από την Aποκατάσταση της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης των Πολιτικών Αρχηγών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την παρουσία και του Προέδρου της Βουλής.

Πρόκειται για τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που έγινε την επομένη του Δημοψηφίσματος της 5 Ιουλίου 2015 και υπήρξε η απαρχή της μετατροπής του ΟΧΙ σε Ναι. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση του θέματος στις 24 Ιουλίου ουδείς εκ των παρισταμένων πολιτικών αρχηγών αντέλεξε στο αίτημα δημοσιοποίησης των πρακτικών και, μάλιστα, οι περισσότεροι το υποστήριξαν ρητά».

Παράλληλα, «η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε αρχικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “η αίτησή μας προς εσάς δεν ήταν τυπική, ήταν και είναι ουσιαστική γιατί θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που οι Δημοκρατικοί Θεσμοί καλούνται να λειτουργήσουν και καλούνται να διαφυλάξουν την Δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι η βούλησή τους τιμάται, ότι τα δικαιώματά τους μετράνε και ότι οι εκπρόσωποί τους είναι ακέραιοι, ανεξάρτητοι, αδιάβλητοι”».

Εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε στους δημοσιογράφους: «Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές η αντιπολίτευση είναι πιο σημαντική από την κυβέρνηση. Εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση, την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και τους πολίτες έθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αυτονόητο αίτημα ότι πρέπει να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα άλλης μια συγκάλυψης, της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σε μια Δημοκρατία δεν μπορεί να παρακολουθείται το πολιτικό προσωπικό, εν ενεργεία Υπουργοί μείζονος αρμοδιότητας, δεν νοείται να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι, πρόσωπα της Αντιπολίτευσης και υποψήφιος Αρχηγός και να μην υπάρχει λογοδοσία.

Σε μια Δημοκρατία δεν νοείται να παρακολουθείται η μισή Κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη να διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.Ζητάω από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό συζήτησα μαζί της, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της Σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου το ζήτημα της Διαφάνειας, της Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών να τεθεί ενώπιος ενωπίω, με την παρουσία όλων των Πολιτικών Αρχηγών, της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, όπως επιβάλλεται στο δημοκρατικό πολίτευμα».

«Ζητώ επίσης το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που πρέπει να συγκληθεί, να εξετάσει το διαχρονικό έγκλημα των πυρκαγιών. Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με σεβασμό απέναντι στα θύματα, τους πολίτες, το περιβάλλον, τα ζώα, τα πουλιά, όλα τα έμβια όντα, τους πληγέντες στο Μάτι, τους πληγέντες στην Εύβοια, τους πληγέντες στον Έβρο, τους πληγέντες στη Ρόδο, στη Θεσσαλία, τους πληγέντες τώρα στην Αττική όπου η δασική πυρκαγιά έφτασε στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτά τα θέματα δεν μπορεί ούτε να κρυφτούν κάτω από το χαλί, δεν υπάρχει εξάλλου θεσμικό χαλί τόσο μεγάλο που να μπορεί να κουκουλώσει τόσο σοβαρά ζητήματα. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα συζητήσουμε και προσωπικά είμαι έτοιμη και αποφασισμένη να αναλάβω κάθε πρωτοβουλία που χρειάζεται ακόμη, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στο Έγκλημα των πυρκαγιών, για να μην έχουμε άλλη Βόρεια Εύβοια, για να μην έχουμε άλλη φωτιά μέσα στην Αττική», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το Δημοψήφισμα

«Έθεσα επίσης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζήτημα που εκκρεμεί, είναι μια θεσμική εκκρεμότητα πολλών ετών πια, να μάθουν οι Έλληνες πολίτες, να μάθει ο ελληνικός λαός, τι έγινε εκείνη τη μέρα, στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του Δημοψηφίσματος, όταν ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά 62% ΟΧΙ στον εκβιασμό και με απαρχή το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο, άρχισε μια διαδικασία καταπάτησης της δημοκρατικής εντολής, ανατροπής της δημοκρατικής εντολής.

Οι Πολιτικοί Αρχηγοί του τότε, ίσως να μην ήθελαν τη δημοσιοποίηση αυτών των πρακτικών, οι Πολιτικοί Αρχηγοί του σήμερα όπως εκφράσθηκαν την ημέρα της Επετείου της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο κιόσκι υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράστηκαν όλοι θετικά και ουδείς αντέλεξε. Περιμένω, λοιπόν, αυτά τα πρακτικά που θα δώσουν κι άλλα στοιχεία στους πολίτες για το τι έγινε τότε και πώς ανατράπηκε η εντολή τους, να δημοσιοποιηθούν», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε όλα τα αιτήματα και επιφυλάχθηκε σε όλα και να ερευνήσει και να απαντήσει. Είναι απολύτως αντιληπτό ότι μπορεί η Κυβέρνηση σήμερα να μη θέλει και ο κ. Μητσοτάκης να μη θέλει να συμμετάσχει σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που δεν έχει ο ίδιος ζητήσει και προκαλέσει.

Είναι όμως επιβεβλημένο στη Δημοκρατία, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να λειτουργεί όχι μόνον όταν το επιθυμεί η Κυβέρνηση, αλλά και όταν το ζητά η Αντιπολίτευση. Εκεί βρίσκεται και η θεσμική σημασία της πρωτοβουλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας που ζητάμε να αναλάβει και θα επιμείνουμε να αναληφθεί. Περιμένω με ενδιαφέρον την αντίδραση του Πρωθυπουργού, γιατί όταν υπάρχει επίσημο αίτημα της Αντιπολίτευσης, πρέπει να υπάρξει κι επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης», υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα