back to top
31.6 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

31.6 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Βαλβίδα αποσυμπίεσης στις κρίσεις ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

«Η επικοινωνία Αθήνας- Άγκυρας λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης όταν διαφαίνεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε κρίσηΈχουμε θεμελιώδεις διαφορές με την Τουρκία που  διαφαίνεται ότι δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν…Τεράστια η διαφορά μας στην  θαλάσσιες ζώνες…. Μεγάλο αγκάθι αποτελεί και το Κυπριακό»  επισήμανε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και  βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην Αθηνά Κορλίρα στον απόηχο της συνάντησης του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην  σταθερή κυβερνητική γραμμή για διάλογο με τη γείτονα μέσω διαύλων επικοινωνίας παρά την ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση στο Κυπριακό και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.  Επανέλαβε ότι καλώς ενθαρρύνεται η  ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά με την προϋπόθεση σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της  κυριαρχίας όλων των κρατών -μελών της ΕΕ. Ακόμη, υπεραμύνθηκε της πρόσκλησης Φιντάν στις Βρυξέλλες εκτιμώντας πως  με αυτό τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι τα ευρωτουρκικά συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίλυση του Κυπριακού. Ακόμη, έκρινε σημαντική την ελληνο-τουρκική συνεργασία σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής.

ΤΕΡΆΣΤΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΆ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ  – ΒΑΛΒΙΔΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

«Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές που όπως διαφαίνεται δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Τεράστια η διαφορά μας στις θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αν όμως δεν υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας- όπως στο πρόσφατο συμβάν με το ερευνητικό σκάφος στο Καρπάθιο Πέλαγος- θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα στο πεδίο. Αυτή επικοινωνία λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης ότιαν διαφαίνεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε κρίση.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί και το Κυπριακό, όπου υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία καθώς η Τουρκία εμμένει σε μια λογική de jure διχοτόμησης, κάτι που απορρίπτουν όχι μόνον Αθήνα και Λευκωσία, αλλά σύμπασα η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό κατέστη σαφές γι άλλη μια φορά στις  Βρυξέλλες».

ΣΩΣΤΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ – ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ -ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Η Ελλάδα, σωστά ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά με την προϋπόθεση να σέβονται οι γείτονες το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και την κυριαρχία όλων των κρατών -μελών της ΕΕ».

ΟΡΘΩΣ ΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Πετύχαμε αφ ενός να αποδείξει η Λευκωσία ότι επιθυμεί την επακενεκκίνηση της συζήτησης για το Κυπριακό και αφετέρου να γίνει σαφές ότι τα ευρωτουρκικά συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και με την επίλυση του Κυπριακού».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

«Σημαντική κρίνεται ωστόσο η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε σειρά θεμάτων χαμηλής πολιτικής, με βάση την λεγόμενη “χαμηλή ατζέντα”. Όπως και το γεγονός ότι διατηρούμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα