back to top
26.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν χρειάζεται πολιτικός Μεσσίας για τα προβλήματα της Αριστεράς

Διαβάστε επίσης

Παρέμβαση Δημήτρη Τζανακόπουλου για τη συγκρότηση ευρύτερου Αριστερού Μετώπου.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Κατσίγιαννη χαρακτήρισε πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα την συγκρότηση  αριστερού, προοπτικού μετώπου. Τόνισε ότι δεν μπορεί να προκύψει μέσω της συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων  σχηματισμών, αλλά χρειάζεται να απεγκλωβιστούν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ.

Εκτίμησε πως  η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι θέμα προσώπων και ότι τα προβλήματα της Αριστεράς δεν πρόκειται να επιλυθούν από κάποιον πολιτικό Μεσσία. Όπως είπε, χρειάζεται ένας διάλογος μεταξύ των δυνάμεων που βρίσκονται στους υφιστάμενους σχηματισμούς και οι οποίες τον κρίνουν αναγκαίο. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να εκκινήσει πριν από το ορόσημο των εθνικών εκλογών, δεδομένης της κατάστασης στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την οποία είχαν προβλέψει με την αποχώρησή τους οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς,  κάνοντας ωστόσο λόγο για κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Για το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται ακόμα αντίπαλο πολιτικό δέος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά την εκλογική και δημοσκοπική συρρίκνωσή της εξαιτίας και της διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, απέδωσε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο τόνισε πως δεν αποτελεί εναλλακτική διακυβέρνησης.

Αναλυτικά αποσπάσματα από όσα είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον σταθμό της πόλης.

Δεν είναι θέμα προσώπων η ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς 

«Δεν νομίζω ότι θέλουμε έναν πολιτικό μεσσία που θα επιλύσει τα προβλήματα της Αριστεράς. Χρειάζεται να γίνει ένας διάλογος μεταξύ των δυνάμεων υπάρχουν  στους υφιστάμενους σχηματισμούς που θεωρούν αναγκαίο έναν τέτοιο πολιτικό διάλογο…

..Ο διάλογος αυτός δεν είναι διόλου απίθανο να ξεκινήσει πριν από τις εθνικές εκλογές, αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο, πολύ σοβαρό γιατί στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συγκρουσιακή κατάσταση που δεν γνωρίζω πώς θα επιλυθεί».

Πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα η συγκρότηση ενός αριστερού, προοπτικού μετώπου

«Δεν μπορεί όμως να προκύψει μέσω της συνεργασίας των υπαρχόντων σχηματισμών. Πρέπει να υπάρξει απεγκλωβισμός κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Πρώτα, όμως, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τώρα μπορεί να παράξει μόνον περισσότερες κρίσεις».

Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να κλείσει αυτή η διαλυτική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- Πρόκειται για παρακμή και κατηφόρα

«Είναι μια κατάσταση που έχει εκφύγει της πολιτικής κι έχει περάσει σε άλλα πεδία με πολλά παρατράγουδα  Μιλάμε για παρακμή, κατρακύλα, κατηφόρα… Εμείς, τα είχαμε προβλέψει, τα είχαμε δει να έρχονται και διαχωρίσαμε τη θέση μας άμεσα, σε ουδέτερο χρόνο…δεν μείναμε να δούμε τις προβλέψεις μας να γίνονται πραγματικότητα. Ήταν μια επιλογή μεγάλου ρίσκου, χωρίς πολιτικές εγγυήσεις».

Η ΝΔ υπέστη πολύ μεγάλη, πρωτοφανή καθίζηση στις ευρωεκλογές.

«Δεκατρείς (13) μονάδες κάτω συγκριτικά με το ποσοστό των εκλογών είναι μεγαλύτερη η πτώση της  σε σχέση με την αποχή, καθώς έχασε 1 εκατ. ψήφους. Παρά τη μεγάλη πτώση και φθορά της κυβέρνησης που συνδέεται με τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, δεν  συγκροτείται ένα αντίπαλο πολιτικό δέος που μπορεί να αμφισβητήσει τη ΝΔ από μια αριστερή σκοπιά. Αυτό σχετίζεται με την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι από το ΠΑΣΟΚ που δεν αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα