back to top
32.5 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

32.5 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι «Τέχνες της θάλασσας»: Ξεναγήσεις και προβολές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Διαβάστε επίσης

Οι Τέχνες της θάλασσας, η πρώτη έκθεση του Δικτύου Αρχιπέλαγος στην Αθήνα, ανοίγει και πάλι στο Goethe-Institut Athen για τρεις εβδομάδες, έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, σε επιμέλεια των Maurizio Borriello και Jacob Moe, ανιχνεύει τις διασυνδέσεις των ναυτικών κοινοτήτων των Κυκλάδων του παρελθόντος και του παρόντος.
Οι Τέχνες της θάλασσας εστιάζουν σε πέντε νησιά των Κυκλάδων —την Αμοργό, τα Κουφονήσια, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο— μέσα από αρχειακό και σύγχρονο φωτογραφικό, ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν μια σειρά από ξεναγήσεις για το κοινό και ένα πρόγραμμα προβολών στο αίθριο του Goethe-Institut Athen.

Οι Τέχνες της θάλασσας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen με την υποστήριξη το Costas M. Lemos Foundation, Goethe-Institut Athen και του υπόλοιπου κύκλου υποστηρικτών του Δικτύου Αρχιπέλαγος.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Ο Jacob Moe, συνεπιμελητής και διευθυντής του Δικτύου Αρχιπέλαγος, θα πραγματοποιήσει δύο ξεναγήσεις, στις 19:30 και τις 20:00, όπου θα παρουσιάσει τις θεματικές και τα έργα της έκθεσης. Πώς διαμορφώθηκε η ναυτική ταυτότητα των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα; Ποια η σημασία της ξυλοναυπηγικής, της αλιείας και της ναυσιπλοΐας για τις τοπικές κοινότητες; Μπορούν οι παραδοσιακές πρακτικές και τέχνες να προσφέρουν απαντήσεις στις σύγχρονες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές προκλήσεις;

Άποψη εγκατάστασης από την έκθεση Τέχνες της θάλασσας: Αθήνα στο Goethe-Institut Athen. Φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης.Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης έως τις 8 Σεπτεμβρίου
Crafts of the Sea: Guided Tours (google.com)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Στις 20:30, η ομάδα του Δικτύου Αρχιπέλαγος σας υποδέχεται στο αίθριο του
Goethe-Institut Athen για την προβολή δύο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τη θαλάσσια ζωή σε διαφορετικά γεωγραφικά πλαίσια: Από το Αιγαίο Πέλαγος έως τη Θάλασσα Ανταμάν της Ταϊλάνδης και της Μιανμάρ, οι ταινίες αναδεικνύουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της υπερ-παγκοσμιοποίησης, της τοπικής γνώσης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τι μπορούμε να μάθουμε από τις διαφορετικές αυτές κοινότητες που αποκαλούν τη θάλασσα σπίτι τους;

Κώστας Πράσινος: Πορτρέτο
Jacob Moe, Ελλάδα, 2024, 11′

Ο Κώστας Πράσινος, ένας ψαράς από τα Κουφονήσια, αφηγείται τις κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές που επηρέασαν τη ζωή του νησιού από τότε που πρωτοξεκίνησε να σαλπάρει πριν από περίπου πενήντα χρόνια, αποκαλύπτοντας μεθόδους, πεποιθήσεις και σοφά γνωμικά σχετικά με την παράκτια αλιεία στις Κυκλάδες.

Στιγμιότυπο από το φιλμ Κώστας Πράσινος: Πορτρέτο του Jacob Moe.

Sailing a Sinking Sea Olivia Wyatt,
Μιανμάρ/Ταϊλάνδη, 2015, 65′

Οι Μόκεν της Μιανμάρ και της Ταϊλάνδης είναι μια ναυτική κοινότητα που παραδοσιακά περνά οκτώ μήνες τον χρόνο σε ξύλινες βάρκες με αχυροσκεπή. Πλήρως εξαρτημένοι από τη θάλασσα, ολόκληρο το σύστημα των πεποιθήσεών τους περιστρέφεται γύρω από το νερό. Σε ένα οπτικά και ακουστικά καθηλωτικό μωσαϊκό, οι μυθολογίες των Μόκεν και οι σύγχρονες πρακτικές αναδεικνύουν τη σοφία που αποκτάται από τη ζωή δίπλα στη θάλασσα.

Στιγμιότυπο από το φιλμ Sailing a Sinking Sea της Olivia Wyatt

Για τις προβολές δεν απαιτείται προκράτηση θέσης. Η συμμετοχή σε αυτή θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας.
Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει δεξίωση στο αίθριο του Goethe-Institut.

Crafts of the Sea: Athens
Τέχνες της θάλασσας: Αθήνα

Ξεναγήσεις και υπαίθρια προβολή στην έκθεση της Αθήνας
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, 19:30
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Επιμέλεια: Maurizio Borriello και Jacob Moe
Παραγωγή: Δίκτυο Αρχιπέλαγος

σε συνεργασία με
το Goethe-Institut Athen

Σχετικά με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος

Τα νησιά του Αιγαίου είναι καταφύγια διασπορικού πολιτισμού, παραδοσιακής γνώσης και βιοποικιλότητας. Ωστόσο, σήμερα, επιταχυνόμενες αλλαγές όπως ο υπερτουρισμός και η παγκόσμια κλιματική κρίση ασκούν τοπικές πιέσεις σε αυτές τις παράκτιες κοινότητες, απειλώντας τα συστήματα γνώσης τους και τις περιβαλλοντικές ισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος αντιλαμβάνεται τις Κυκλάδες ως εργαστήρια επιτόπιας έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδόσεων, ψηφιακών έργων και δημόσιων προγραμμάτων.

Η πρωτοβουλία λειτουργεί στη διασταύρωση των οπτικοακουστικών πρακτικών, της πολιτιστικής ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές συλλογές της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής μνήμης μέσω των δράσεων τεκμηρίωσης και του δημόσιου προγράμματός της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα