back to top
32.7 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

32.7 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

Χάρης Δούκας στον 9,84: Ενότητα, αυτονομία, επιστροφή στις ρίζες με σύγχρονους όρους – Να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη ενότητας και αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, ως βασικών προϋποθέσεων για την επόμενη μέρα της παράταξης, υπογράμμισε μέσω του Αθήνα 9,84, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Όπως τόνισε, συνομιλώντας με την Αθηνά Κορλίρα και τον Γιάννη Παπαγεωργίου στον ραδιοφωνικό αέρα του σταθμού της πόλης, το μεγάλο διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου είναι «η επιστροφή στις ρίζες του με σύγχρονους όρους, δίπλα στον πολίτη, με κοινωνικές διεκδικήσεις και στοχεύσεις».

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την ηγεσία της παράταξης, σημείωσε: «Οι στιγμές δεν σε περιμένουν και δεν τις ορίζεις εσύ. Η ιστορία γράφεται με τους παρόντες. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Θέλω να είμαι μπροστά σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να ανατάξουμε την Αθήνα αλλά και για να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει μπροστά με υπερηφάνεια και αξιoπρέπεια».

Παράλληλα, μίλησε για τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και στάθηκε ιδιαίτερα στην ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, κάνοντας λόγο για υπερκέρδη των τραπεζών και εδραιωμένες ελίτ.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολους αγώνες. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει μια κοινωνική συμμαχία με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή ώστε να μπορέσει να αναμετρηθεί με τα μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα και να αντιμετωπίσει την οπισθοδρόμηση που σημειώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε όλα τα μέτωπα», σχολίασε.

Όσον αφορά στα προβλήματα της Αθήνας, ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι απαιτείται η προάσπιση της αυτονομία των δήμων οι οποίοι, όπως τόνισε «θέλουν να είναι πρωταγωνιστές και όχι επαίτες», ζητώντας παράλληλα προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας.

«Να επιστρέψουμε στις ρίζες μας με σύγχρονους όρους»

«Η δημιουργία του ΠΑΣΟΚ, πριν από 50 χρόνια, ήταν μια πολιτική επανάσταση γιατί η διακήρυξή του αναφερόταν σε κίνημα και όχι σε κόμμα. Στο επίκεντρό του, τέθηκε η συμμετοχή του λαού, όχι μόνο απέναντι στην συγκεντρωτική πελατειακή Δεξιά αλλά και στη δογματική Αριστερά. Κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτοοργάνωση δίνοντας ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα για το επόμενο διάστημα, να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας με σύγχρονους όρους, να απαντήσουμε στα προβλήματα του πολίτη, να σπάσουμε πελατειακά δίκτυα και να ενώσουμε κοινωνικά στρώματα σε κοινές διεκδικήσεις και στοχεύσεις».

«Η κάλπη του ΠΑΣΟΚ έχει και εθνικά χαρακτηριστικά»

«Βιώνουμε μια συγκυρία κατά την οποία και η κάλπη του ΠΑΣΟΚ έχει και εθνικά χαρακτηριστικά διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία αποδόμησης και ο εθνικός κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η κυβερνητική κρίση να γίνει και εθνική. Το ΠΑΣΟΚ στεκόταν πάντα μπροστά στα δύσκολα και έχει ιστορική ευθύνη να το πράξει και τώρα».

«Να δημιουργήσουμε μια κοινωνική συμμαχία»

«Μαζί με την αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ και την εκλογική της καθίζηση, αποτυπώνεται και μια καθίζηση πολιτικής αντίληψης που θεωρεί το κράτος πρόνοιας ως υπόλοιπο της ανάπτυξης και όχι ως μοχλό της, που υποβαθμίζει τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κλείνει τα μάτια στη διόγκωση των ανισοτήτων, στηρίζοντας τον μεγάλο πλούτο. Δεν αρκεί απλώς να αλλάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά το σύστημα διακυβέρνησης. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δημιουργήσει μια κοινωνική συμμαχία η οποία θα αναμετρηθεί με τα μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την οπισθοδρόμηση που σημειώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να κηρύξουμε έναν ανένδοτο αγώνα για τη στήριξη και την αναγέννηση του ΕΣΥ, να χτυπήσουμε τα καρτέλ που οδηγούν σε έκρηξη των τιμών στο ράφι σε όλα τα προϊόντα καθώς και τα υπερκέρδη των τραπεζών. Έχουμε μπροστά μας δύσκολους αγώνες απέναντι σε εδραιωμένες ελίτ. Έχει δημιουργηθεί η συνθήκη μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Δεν είναι δυνατόν πολλές οικογένειες να περιμένουν το καλάθι του μαθητή για να αγοράσουν τα βασικά για τα παιδιά τους. Όλα αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας».

«Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες»

«Υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μπορέσει να δημιουργήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη η οποία θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι επιθυμούν να βρεθούν μαζί μας στην πρώτη γραμμή, στρατιώτες και όχι στρατηγοί, στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να δημιουργήσουμε πολιτικές που έχουν ως βάση την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ενισχύουμε την εποπτεία και τα προγράμματα καθαριότητας στην Αθήνα»

«Τους τελευταίους 8 μήνες, καταβάλλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του Δήμου της Αθήνας. Η καθαριότητα στην πόλη είναι ένα διαχρονικό ζήτημα. Ενισχύουμε την εποπτεία και τα προγράμματα καθαριότητας, θα αυξήσουμε τους υπόγειους κάδους και με τη συνεργασία και της Δημοτικής Αστυνομίας, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα στις γειτονιές. Όμως, χρειαζόμαστε στήριξη. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι τα 56 έτη ενώ έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 10 χρόνια. Πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση η οποία οφείλει από την πλευρά της να κατανοήσει ότι ο τουρισμός στην πόλη δεν είναι μόνο για να συγκεντρώνονται χρήματα που πηγαίνουν στις τσέπες των λίγων αλλά μέρος των εσόδων να γυρνά και στον Δήμο Αθηναίων και εκείνος να προχωρά σε προσλήψεις, ιδίως στον τομέα της καθαριότητας».

«Να προασπίσουμε την αυτονομία των Δήμων»

«Είναι ανάγκη να προασπίσουμε την αυτονομία των Δήμων. Πρόκειται για συνταγματική επιταγή που παραμένει ημιτελής. Αποκέντρωση στην πράξη δεν σημαίνει να είναι αφυδατωμένοι οι Δήμοι από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, να υπάρχουν παντού εργολάβοι ή να αποφασίζουν κάποιοι υπουργοί. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για τις πόλεις μας και να παλεύουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν θέλει οι Δήμοι να είναι πρωταγωνιστές αλλά επαίτες».

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα