back to top
25.2 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024

88η ΔΕΘ: Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης – “Kοινωνική Eπιταγή” για χαμηλοσυνταξιούχους

Διαβάστε επίσης

Την ” Κοινωνική Επιταγή”  θα λάβουν πιθανότατα και φέτος πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων περίπου 700.000  χαμηλοσυνταξιούχοι (με σύνταξη έως 700 ευρώ) συνταξιούχοι επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα , γονείς, ΑμεΑ και οικονομικά αδύναμοι.

Τη χορήγηση της “κοινωνικής επιταγής” θα ανακοινώσει πιθανότατα αύριο από του βήματος της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα είναι συνολικού ύψους 300 εκ.ευρώ,ενώ θα αφορά περίπου 2,2 εκ.δικαιούχους ,όπως και πέρυσι την ίδια περίοδο.Ειδικότερα την “κοινωνική επιταγή” θα λάβουν 

  • 1)800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ,οι οποίοι  θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ετσι ζευγάρι με δύο παιδιά αντί 140 ευρώ επίδομα παιδιών θα λάβει τον Δεκέμβριο 350 ευρώ,ενώ με τρία παιδιά θα εισπράξει  από 280 έως 700 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχων στην οποία υπάγεται..
  • 2) 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων  συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ.Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2025 από 2%-2,5%.
  • 3) 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
  • 4)225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Αρχικώς οι πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για διανομή επιδόματος για περίπου 650.000 συνταξιούχους που χάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις αποδοχές τους λόγω προσωπικής διαφοράς και εφόσον η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και αυξήσεις στο επίδομα τέκνων για την καταπολέμηση του δημογραφικού στη χώρα μας,αλλά και εξ αιτίας της ακρίβειας που πλήττει τις οικογένειες με παιδιά.Αντί για αύξηση των επιδομάτων, εξετάζεται και η αύξηση στα εισοδηματικά όρια των νοικοκυριών , ώστε να μη χάσουν το επίδομα ή να μη λάβουν μικρότερο ποσό όσοι είχαν αύξηση στις αποδοχές ή στα υπόλοιπα εισοδήματά τους.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» θα αναλύσει, το απόγευμα του Σαββάτου, τον κυβερνητικό οδικό χάρτη, με σημεία αναφοράς την αντιμετώπιση στεγαστικού / δημογραφικού, την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, τη μείωση φόρων και την ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος.

Την καθιέρωση ενός επιπλέον οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές, στο πλαίσιο της στήριξης των ιατρών του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τον κορμό των βασικών μέτρων της πολιτικής, που θα ακολουθήσει, θα τον ανακοινώσει στη ΔΕΘ, και επανέλαβε ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα.

Τα μέτρα του φορολογικού πακέτου 

Μέτρα που θα περιλαμβάνουν  φορολογικές μειώσεις ,με δημοσιονομικούς όμως περιορισμούς   ,θα περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο που θα ανακοινώσει αύριο  στη Δ.Ε.Θ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτρα,αρκετά εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν από του χρόνου συνολικού ύψους 860 εκ.ευρώ  , θα αφορούν ,μεταξύ άλλων,την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις (θα εφαρμοστεί στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβάλλουν το 2025 για τα φετινά εισοδήματα) ,την μονιμοποίηση της απαλλαγής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ,τη ρύθμιση οφειλών σε Δήμους κλπ  .Ορισμένα  από τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν και  άλλα τα οποία περιλαμβάνονται ήδη  σε νομοσχέδια που  κατατέθηκαν στη Βουλή αλλά και στον Προυπολογισμό   του 2025.

Συγκεκριμένα:

1)καταργείται πλήρως  το τέλος επιτηδεύματος, μετά  τη μείωσή του  φέτος κατά 50%, χωρίς όμως να αλλάζει στον πυρήνα του ο νέος τεκμαρτός  τρόπος φορολόγησης για τους μη μισθωτούς. Η κατάργηση του  τέλους επιτηδεύματος ενδεχομένως  μπορεί και για  όσους αμείβονται με μπλοκάκι  παροχής υπηρεσιών. Θα αυξηθεί η περίμετρος των ελευθέρων επαγγελματιών στους οποίους θα επεκταθεί η μείωση κατά 50% του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται  σε χωριά από 800 έως 1.000 κατοίκους (αντί έως 500 κατοίκους που ισχύει  σήμερα) ,σε κατηγορίες αναπήρων  κλπ),ενώ για το τεκμαρτό εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.

2)Μονιμοποιείται η απαλλαγή για το αγροτικό πετρέλαιο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025.

3) Θεσπίζεται η δυνατότητα ρύθμισης για τις οφειλές προς τους Δήμους σε έως 60 δόσεις για οφειλές που βεβαιώθηκαν έως 31 Αυγούστου 2024. Ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες, προβλέπεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%.Για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

4)Απαλλάσσονται οι  ιδιοκτήτες  μη ηλεκτροδοτούμενων κτιρίων από δημοτικά τέλη, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί μη ηλεκτροδότησης. Δεν θα αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

5) Επεκτείνεται  και για το 2024 η  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων που διαμένουν σε πληγείσες,από φυσικές καταστροφές,  περιοχές  στο Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία.

6)Θα εκπίπτουν από τα φορολογητέα κέρδη οι δωρεές επιχειρήσεων   προς το Ελληνικό Δημόσιο(π.χ για νοσοκομεία,σχολεία κλπ)

7) Από του χρόνου θα χορηγείται μόνους  συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους , εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους που θα θέτει η υπηρεσία τους. Το κίνητρο επιβράβευσης δεν θα ξεπερνά το 15% των ετήσιων βασικών αποδοχών τους.

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του σημειώνει τα εξής:

«Σε 2 μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Θέλω, όμως, σήμερα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την επιβεβλημένη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές. Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών».

«Εάν ήταν προτεραιότητα το ΕΣΥ δεν θα είχε στη θέση του υπουργού έναν ορκισμένο εχθρό της δημόσιας υγείας όπως είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης», σχολίασε -μεταξύ άλλων- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Αυτό το οποίο δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι, για να γίνει προσωρινά ευχάριστος και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές. Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής και πολύ περισσότερο στη δεύτερη τετραετία, που έχουμε διανύσει τον ένα από τα τέσσερα χρόνια, είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Είχαμε μιλήσει το 2023, για 1.500 ευρώ μέσο μισθό, είμαστε σε μια πορεία προς αυτό. Ταυτόχρονα έχουμε αυξήσει και τον κατώτατο μισθό με μια σειρά από παρεμβάσεις».

Οι παρεμβάσεις στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη θα είναι μετρήσιμες, στοχευμένες και ρεαλιστικές.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Σκάι, δήλωσε ότι: «Τα μέτρα ζυγισμένα και δίκαια. Δημογραφικό μέτρα συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

 

Θάνος Πασχάλης , Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα