back to top
30.3 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

30.3 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος για την προεδρεία ο Πολάκης – Στις 20:00 η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Διαβάστε επίσης

Στις 8 το βράδυ, σήμερα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατατέθηκε από τους «87» με 100 υπογραφές στην Κεντρική Επιτροπή λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τους διαφωνούντες να το πράξουν, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Νωρίτερα θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη πως δεν είναι ικανός για την προεδρία του κόμματος.

«Τόσο τον Αλέξη όσο και τον Στέφανο τους στήριξα χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και χωρίς καμία συμφωνία», υποστήριξε ο κ. Πολάκης κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή, ενώ προσέθεσε: «Επεσα, όμως, έξω. Ο Στέφανος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν κάνει. Πικραίνομαι με αυτό που λέω, αλλά δεν γίνεται να μην τα πω».

«Θα δηλώσω υποψηφιότητα», ξεκαθάρισε και σημείωσε πως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ψηφοφοριών, καλεί τους πάντες να δηλώσουν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα.

«Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγονται από τον θόρυβο που προκαλεί ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ο κόσμος έχει μάτια για τον Στέφανο αλλά δεν έχει αυτιά», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε: «Πρόεδρε δεν μπορείς, μην διχάζεις, γιατί η ομιλία σου ήταν διχαστική, προχώρησε στην έκκληση που σου κάνω να πάμε σε εκλογές» είπε, μεταξύ άλλων, ενώ κλείνοντας πρόσθεσε: «ο “πολακισμός” είναι τιμή μου και καμάρι μου, ο “πολακισμός” είναι η ασυμφιλίωτη μάχη με τη διαπλοκή».

«Τον αριστερισμό μου τον πέρασα μικρός, δεν με ενδιαφέρει να φτιάξω ένα κόμμα τύπου Ζωής και Βαρουφάκη και να πάρω καλύτερα ποσοστά γιατί, ναι είμαι εγωιστής, καλύτερα ποσοστά θα έπαιρνα από αυτούς».

Πρόταση μομφής με 100 υπογραφές

Νωρίτερα, πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατατέθηκε από τους «87», με συνολικά 100 υπογραφές στην Κεντρική Επιτροπή, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους διαφωνούντες να το πράξουν, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Το κείμενο των «87»
Σε κείμενο που κατέθεσαν, οι 87 ανέφεραν πως «ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Κατατέθηκε και επισήμως από τους «87» η πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη, η οποία συνοδεύεται από το αίτημα για νέες προεδρικές κάλπες.

Θέμα ηγεσίας έθεσε, όπως αναμενόταν, ο Παύλος Πολάκης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του χωρίς να καταθέσει πρόταση μομφής, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα το κάνει άλλο μέλος της Κ.Ε. που ανήκει στην ομάδα του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί οι «87» κυκλοφόρησαν κείμενο σκληρής κριτικής στον πρόεδρο του κόμματος, το οποίο συνοδευόταν από 100 υπογραφές.

Κατά τους ίδιους, η δύναμή τους είναι μεγαλύτερη στην Κεντρική Επιτροπή και αυτό, λένε, θα φανεί στην ψηφοφορία. Η οποία, όπως τονίζουν, θα πρέπει να γίνει με κάλπη, να είναι δηλαδή μυστική, ώστε να ψηφίσουν ελεύθερα τα μέλη.

Αίτημα το οποίο χαρακτηρίζεται «αδιανόητο» από στελέχη της ηγεσίας, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος όταν στελέχη της Κ.Ε. «θα ψηφίσουν αλλιώς φανερά και αλλιώς μυστικά».

Το κείμενο της πρότασης μομφής καταλήγει ως εξής:

«Με ευθύνη του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα – καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο, που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.

Γιατί ο πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του 4ου συνεδρίου, μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής, τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.

Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις ΤΩΡΑ, 100 μέλη της ΚΕ ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ 4 του Καταστατικού και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο και ζητούμε με την άμεση προσφυγή στη βάση.

Στ. Κασσελάκης στην ΚΕ: Καταθέσετε πρόταση μομφής όπως προβλέπει το καταστατικό

Να καταθέσουν πρόταση μομφής κάλεσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές. «Πλήρη τρήση της νομιμότητας. Καταθέσετε πρόταση μομφής όπως προβλέπει το καταστατικό. Όχι κρυφά, κοιτώντας τον κόσμο στα ματιά», σημείωσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το κάνεις», ενώ τόνισε ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει συνολική απογοήτευση» και διαμηνύει «δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ, όσο τρώγεστε».

Ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε πως εξελέγη με ποσοστό 56% και ότι θα φέρει εις πέρας το «στόχο», δηλαδή να «διαλύσει κάθε φράξια, κάθε φρουρά, κάθε μαγαζί και κάθε παραμάγαζο», ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει ανάγκη την καρέκλα του προέδρου» και όπως είπε δεν είναι καν «άνετη» από τα «μαχαίρια» στην πλάτη.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στα μέλη της ΚΕ πω παρ’ όλο που έχουν περάσει «δια πυρός και σιδήρου», υπάρχει κάτι που τους «ενώνει» και τόνισε πως υπάρχουν δύο επιλογές: «να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για αντιπολίτευση στην πιο ανάλγητη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» ή να συνεχίσουμε τη «στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση». «Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», πρόσθεσε, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση «δυστοπία Μητσοτάκη» και φέρνοντας παραδείγματα απ’ όλους τους τομείς, από τις πυρκαγιές και τις υποκλοπές, μέχρι τα Τέμπη και τα ελληνοτουρκικά.

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε την «πρωτοφανή μιντιακή και προπαγανδιστική στήριξη» των ελληνικών μέσων και επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «φοβήθηκε» το 2023 να πει «θέλω να κυβερνήσω».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «αντί η εκλεγμένη αξιωματική αντιπολίτευση να φωνάζει στη ΝΔ “φύγετε”, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους “φύγε”», ενώ εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι «το παλιό αρνείται ότι ξεπεράστηκε και εμποδίζει το νέο να γεννηθεί».

Αναφερθείς στον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ότι οι «φατρίες» δεν τον άφησαν να αλλάξει το κόμμα, ενώ κατάφερε να αλλάξει τη χώρα» και σημείωσε πως υπάρχει ένα «σύστημα» που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να μην αλλάξει τίποτα και να είναι όλοι ικανοποιημένοι. «Βαφτίζομαι διχαστικός από αυτούς που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής και ξεσκίζουν τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Στη συνέχεια ο Στ. Κασσελάκης παρουσίασε κάποιες από τις προτάσεις του για τις καταστατικές αλλαγές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση των περιφερειακών επιτροπών, την απλοποίηση της δομής του κόμματος, την αναβάθμιση της Κεντρικής Επιτροπής και τη δημιουργία ενός σχήματος από γραμματείς και γενικό γραμματέα οι οποίοι θα συνοδεύονται από την Εκτελεστική Επιτροπή. Η Εκτελεστική Επιτροπή, όπως είπε, θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΚΕ.

Όσον αφορά την εκλογή προέδρου, είπε πως πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Για τους βουλευτές ο Στ. Κασσελάκης εισηγήθηκε «την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Πρότεινε επίσης, όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται από τις Περιφερειακές Ενότητες, έτσι ώστε να «καταργηθούν οι φράξιες» και οι οργανώσεις μελών να είναι «περισσότερες».

«Ένα ψηφιακό κόμμα, πιο ευέλικτα όργανα, υβριδικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα, άνοιγμα στους φίλους, επιλογή όλων των υποψήφιων στη βάση, είσοδος της συμμετοχικής δημοκρατίας», είπε, συνοψίζοντας.

Εξάλλου, δήλωσε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και «γι’ αυτό τράβηξε το χαλί». «Δεν μιλάω μόνο για αυτά που με συμφέρουν, μιλάω για τα δύσκολα, μιλάω για όλα», σημείωσε και αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, από τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την «υπερέκθεση» στα κοινωνικά δίκτυα.

Για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως τον σέβεται και ότι αυτός τον έβαλε στην πολιτική, ωστόσο διαφώνησε μαζί του γιατί δεν τον στήριξε ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Για τα κομματικά μέσα, τόνισε πως αρνείται να του «φορτώσουν» τον «μουτζούρη των αποφάσεων που δεν πήρατε για να κρύβετε κάτω από το χαλί».

Αναφέρθηκε επίσης στον Παύλο Πολάκη τονίζοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί ότι έκανε «λάθος» για τη διαγραφή του, ωστόσο, για τις κατηγορίες του περί «lifestyle μασκαριλίκια», διερωτήθηκε αν οι δικές του αναρτήσεις με την οικογένειά του ανήκουν σε ένα «αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής» και ανέφερε πως «δεν ντρέπεται» για τη δική του ζωή και ότι η αριστερά θα έπρεπε να «γιορτάζει τη μοναδικότητα του καθενός».

Σχετικά με την αλλαγή ονόματος που πρότεινε ο Στ. Κασσελάκης παραδέχτηκε ότι «δεν άρεσε το όνομα» και δήλωσε: «Δεν έχω εγωισμό να επιμείνω. Ας τεθεί σε διαβούλευση στο συνέδριο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ζητήσει από τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής αν το επιθυμούν, ανέφερε πως κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες «μετρούσαν κουκιά» και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές.

«Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τραγική ειρωνεία να λένε ότι είμαι κολλημένος στην καρέκλα, σε ένα κόμμα που όποιος φεύγει παίρνει την καρέκλα του μαζί και όποιος δεν θέλει αλλαγές χαϊδεύει τις καρέκλες», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο κόμμα, της σύγχρονης αριστεράς, στο οποίο θα μιλάει και θα ακούγεται η βάση και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει «με κάθε κόστος» και «με όλο το βρώμικο σύστημα απέναντί» του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα