back to top
29.4 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

29.4 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Εξαγγελίες ΔΕΘ: Το φορολογικό πακέτο 14 μέτρων για ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα

Διαβάστε επίσης

Φορολογικά μέτρα και ελαφρύνσεις για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και τους αγρότες αλλά και παρεμβάσεις στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το νέο οικονομικό έτος κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα:

1) Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

2)Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

3) Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

4) Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

5) Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

6) Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

7) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

8)Σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της πρωτεύουσας που περιλαμβάνουν όλο το Κέντρο της Αθήνας,τα Πετράλωνα,το Θησείο ,το Παγκράτι έως και τον Νέο κόσμο “παγώνε騔 για ένα χρόνο η έκδοση νέων αδειών για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να τα μισθώνουν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

9) Αυξάνεται κατά 20%,από 10% σήμερα, η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.

10) Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.Υποχρεωτική για θεομηνίες και η ασφάλιση των Ι.Χ.

11) Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.

12) Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb . Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

13) Ερχεται ένα νέο διευρυμένο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” για 15.000 δικαιούχους ηλικίας έως και 50 ετών με επιτόκιο μισό από το ισχύον στην αγορά.Παράλληλα θα χρηματοδοτηθεί και ένα προνομιακό πακέτο δανείων με μηδενικό επιτόκιο ύψους 400 εκ.ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών ακινήτων.

14) Οι αλλοδαποί επενδυτές θα αποκτούν Golden Visa επενδύοντας 250.000 € σε startup επιχείρηση και όχι αναγκαστικά σε ακίνητο (το όριο για την απόκτηση ακινήτων έχει πλέον αυξηθεί στα 400.000 και 800.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα