back to top
26.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

26.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Στην Ισπανία κατέφυγε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν χθες Σάββατο βράδυ (τοπική ώρα) πως ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, υποψήφιος της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει πως κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου με αντίπαλο τον Νικολάς Μαδούρο (φωτ.), αναχώρησε από τη χώρα με προορισμό την Ισπανία αφού οι αρχές της Βενεζουέλας του έδωσαν σχετική άδεια.

Την αναχώρηση του Ουρούτια για την Ισπανία επιβεβαίωσαν ο δικηγόρος του αντιπολιτευόμενου, αλλά και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

«Σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια (…) αναχώρησε από τη χώρα. Αφού είχε καταφύγει με τη θέλησή του πριν από μερικές ημέρες στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας, ζήτησε πολιτικό άσυλο από την ισπανική κυβέρνηση», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες.

«Η Βενεζουέλα χορήγησε τις σχετικές άδειες προς το συμφέρον της πολιτικής ειρήνης και ηρεμίας της χώρας», πρόσθεσε.

Η αντιπρόεδρος διευκρινίζει ότι η άδεια για να αναχωρήσει ο Ουρούτια δόθηκε έπειτα από «κατάλληλες επαφές (…) ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και αφού λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Χθες Σάββατο η Βενεζουέλα ανακάλεσε την έγκρισή της να εκπροσωπεί η Βραζιλία τα συμφέροντα της Αργεντινής στη χώρα, διαχειριζόμενη μεταξύ άλλων και την πρεσβεία της Αργεντινής στο Καράκας, όπου έχουν βρει καταφύγιο έξι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, ανέφερε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Αργεντινή μετά τις επίμαχες εκλογές της 28ης Ιουλίου. Η Βραζιλία, όπως και η Κολομβία και το Μεξικό, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει και η εκλογική αρχή της χώρας ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία.

Η Βενεζουέλα δήλωσε πως η απόφασή της για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων έχει άμεση ισχύ και οφείλεται σε αποδείξεις ότι η πρεσβεία χρησιμοποιούνταν για να σχεδιαστούν απόπειρες για να δολοφονηθούν ο Μαδούρο και η Ροντρίγκες.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε πως πληροφορήθηκε «με έκπληξη» την ανάκληση της άδειας να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Αργεντινής. Η Αργεντινή δήλωσε ότι απορρίπτει τη «μονομερή» απόφαση. Οι δύο χώρες κάλεσαν τον Μαδούρο να σεβαστεί τη Σύμβαση της Βιέννης που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις.

«Οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής ή απαγωγής αιτούντων άσυλο, οι οποίοι παραμένουν στην επίσημη κατοικία μας, θα καταδικασθεί κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωση η Αργεντινή. «Ενέργειες όπως αυτές ενισχύουν την πεποίθηση πως στη Βενεζουέλα του Μαδούρο δεν γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Βραζιλιάνικη διπλωματική πηγή δήλωσε χθες Σάββατο πως η Βενεζουέλα διαβεβαίωσε τη Βραζιλία ότι δεν θα εισβάλει στην πρεσβεία. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα Globo το ανέφερε επίσης, χωρίς να κατονομάσει πηγή.

Στη δήλωσή της, η Βραζιλία επιμένει ότι θα εξακολουθήσει να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Αργεντινής έως ότου η Αργεντινή ορίσει ένα άλλο κράτος αποδεκτό από τη Βενεζουέλα για να το κάνει.

«Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση υπογραμμίζει στο πλαίσιο αυτό, βάσει των όρων της Σύμβασης της Βιέννης, το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων της διπλωματικής αποστολής της Αργεντινής», ανέφερε, προσθέτοντας πως φιλοξενεί έξι Βενεζουελανούς αιτούντες άσυλο, περιουσιακά στοιχεία και αρχεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα