21.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

21.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Φλωρίδης: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανηλίκων

Διαβάστε επίσης

Επιχείρηση ολικού αφοπλισμού των ανηλίκων επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις προωθούμενες διατάξεις που παρουσίασε σήμερα στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σε μία προσπάθεια θεσμοθέτησης νέων μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των ανηλίκων που τον τελευταίο καιρό έχει χτυπήσει κόκκινο.

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν όλα εκείνα τα νέα μέτρα με στόχο να τεθεί από την Πολιτεία φραγμός σε τέτοιου είδους περιστατικά βίας, που σε καθημερινή βάση αφήνουν βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.

Στόχος είναι τα νέα μέτρα που σε λίγο καιρό θα αποτελούν νόμο του κράτους να λειτουργήσουν αποτρεπτικά εκπέμποντας παράλληλα και ένα μήνυμα ότι τέτοιου είδους πράξεις δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης των γονέων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Αδίκημα που περιλαμβάνεται και σήμερα στις διατάξεις του ποινικού κώδικα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος.

Με τις προωθούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις το αδίκημα στο μέλλον θα τιμωρείται με φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής θα είναι από 1 έως 5 έτη. Παράλληλα, προβλέπεται και χρηματική ποινή για τους γονείς που παραμελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, και θα ξεκινά από 5.000 ευρώ.

Μεγάλη έμφαση πάντως, δίνεται στο ζήτημα οπλοκατοχής μετά και τα τελευταία περιστατικά βίας ανηλίκων που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Έτσι επιχειρείται με ένα πλέγμα διατάξεων να επιτευχθεί ο ολικός αφοπλισμός ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες οποιοδήποτε μαχαίρι σουγιάς ανεξάρτητα από το μήκος της λάμας καθώς και ρόπαλο θεωρείται παράνομη οπλοκατοχή στα χέρια των ανηλίκων και θα προβλέπεται τιμωρία για την πράξη αυτή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κατοχή πυροβόλου όπλου ανεξαρτήτως ηλικίας του προσώπου που το έχει παράνομα στην κατοχή του θα τιμωρείται πλέον σε βαθμό κακουργήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή και μία σειρά από αναμορφωτικά μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί και θεσμοθετηθεί για τους ανήλικους, όπως είναι οι ρυθμίσεις για την απασχόλησή τους σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία στο πλαίσιο της «κοινωφελούς εργασίας».

Ακόμη στο πεδίο της πρόληψης υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για νέους σε δήμους.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα