23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Διεθνής αγωνία για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν – Συνεχίζονται οι επιδομές στον Λίβανο και οι μάχες με την Χεζμπολάχ

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα αγωνιά για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τις επιδρομές εναντίον οικισμών στον νότιο Λίβανο, αλλά και στην κοιλάδα Μπεκάα.

Νέες αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, με επίκεντρο τα περίχωρα της Τύρου, εξαπέλυσε λίγο πριν τις δέκα η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τοπικά Μέσα από τις επιδρομές αυτές πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην πόλη Μπάρις, ανατολικά της Τύρου. Πριν από λίγο αεροπορική επιδρομή έγινε και στην πόλη Αλ Ζαραριγιέχ εκτός της ζώνης επιρροής της Χεζμπολά.

Από την πλευρά της η Χεζμπολά απαντά με ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. Η σιιτική οργάνωση ανέφερε επίσης ότι μαχητές της συγκρούστηκαν την τελευταία ώρα με ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ-Ρας και στο Γιαρούν, στα σύνορα.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα που ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί 250 μέλη της Χεζμπολά, υποστηρίζοντας ότι έπληξε περισσότερους από 2.000 στόχους. Το απόγευμα σε άλλη ανακοίνωσή του ανέφερε των θάνατο δύο στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων είκοσι τεσσάρων από drone που εκτοξεύτηκε από το Ιράκ.

Αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν και στην Υεμένη, στην πόλη λιμάνι Χοντέιντα και την πρωτεύουσα Σαναά, δύο πόλεις που είναι υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι από βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απειλές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Τελ Αβίβ. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, απηύθυνε το πρώτο, εδώ και πέντε χρόνια δημόσιο κήρυγμά του. Κρατώντας όπλο, ο Χαμενεΐ απείλησε το Ισραήλ, τονίζοντας ότι το Ιράν δεν θα καθυστερήσει, ούτε θα βιαστεί, να απαντήσει στο Ισραήλ.

Την προειδοποίηση ότι το Ιράν θα πλήξει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου, αν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ, έστειλε το απόγευμα και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φαντάβι.

Νωρίτερα, από την Βηρυτό, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη στηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, υπό τον όρο ότι θα έχει τη στήριξη της Χεζμπολά και θα είναι ταυτόχρονη με μια κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Δραματική η κατάσταση των αμάχων

Η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική. Τα περισσότερα από τα περίπου 900 καταφύγια είναι γεμάτα, ενώ οι αρχές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 1.200.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

Ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολά τον τελευταίο χρόνο ξεπερνά τους 2.000. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Υγείας του Λιβάνου ο ακριβής αριθμός είναι 2.011 και 9.535 τραυματίες.

Σήμερα, μετά από ισραηλινά πλήγματα, αποκλείστηκε και το βασικό συνοριακό πέρασμα προς τη Συρία, όπου τις τελευταίες ημέρες διέφυγαν περίπου διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι. Στον άξονα αυτόν δεν κινούνται πλέον αυτοκίνητα και κάποιοι διαφεύγουν πεζή.

Δραματική η κατάσταση και στα νοσοκομεία: τρία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ περισσότερα από δέκα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ευάγγελος Σαρακηνός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα