back to top
23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Δυτική Όχθη – ΟΗΕ: Καταδίκασε ως παράνομο το πλήγμα του Ισραήλ με 18 νεκρούς στην Τουλκάρεμ

Διαβάστε επίσης

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα αυτό που χαρακτήρισαν “παράνομο αεροπορικό πλήγμα” του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

“Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε ένα πολύ ανησυχητικό πλαίσιο παράνομης χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου στη Δυτική Όχθη, που έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στους Παλαιστίνιους και σημαντικές ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές”, δήλωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε ανακοίνωσή του για το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσεμ, επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους διοικητές της, ο Ζάχι Γιάσερ Ούφι σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης, μαζί με άλλους επτά μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε τον Ούφι, τον επικεφαλής του δικτύου της Χαμάς στην Τούλκαρεμ, την Πέμπτη.

Το πλήγμα αυτό είναι το πλέον φονικό από το 2000 στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Για το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρόκειται για “άλλο ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής χρήσης θανάσιμης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, συχνά ανώφελη, δυσανάλογη και επομένως παράνομη”.

“Η καταστροφή ενός ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο από αεροπορικό βομβαρδισμό δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ προς τις υποχρεώσεις του”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την επιχείρηση αυτή.

Η Τουλκάρεμ είχε ήδη αποτελέσει στόχο στο τέλος Αυγούστου των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον ένοπλων ομάδων που πολεμούν κατά του Ισραήλ σε αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ, η βία μεταξύ των Παλαιστινίων από τη μια πλευρά, και του ισραηλινού στρατού και των εποίκων από την άλλη, δεν έχουν σταματήσει να εντείνονται στη Δυτική Όχθη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα