back to top
25.4 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Στην συμπλήρωση, μετά την κύρωση από τη Βουλή της νέας σύμβασης για την Αττική Οδό, μίας “11άδας αποκρατικοποιήσεων” από τις εκλογές του 2023, με συνολικά έσοδα υπέρ του δημοσίου 7,1 δις ευρώ, αναφέρεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των διοδίων σε 2,5 από 2,8 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν την Αττική Οδό. Τονίζει, τέλος, ότι “κάθε μελετημένη κίνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία”.

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το 2024 και 2,3% το 2025, πληθωρισμό 2,7% για φέτος και 2,1% για την επόμενη χρονιά, πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης 2,4% το 2024 και 2,5% το 2025 και νέα μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,1 δις ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 που κατατέθηκε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα φορολογικά έσοδα το 2025 αναμένεται να φτάσουν στα 66,2 δις ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 3,3 δις σε σχέση με φέτος. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η αύξηση αυτή συνδέεται με τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εισοδημάτων. “O Προϋπολογισμός του 2025 στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας! Έχει 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Επιβεβαιώνει ότι η οικονομία μας θα αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Κι ότι η ανεργία θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ. Η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την πλήρη εκπλήρωση των προεκλογικών της δεσμεύσεων!”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Τελετές μνήμης στο Ισραήλ και σε πολλές πόλεις της Δύσης. “Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε τους ομήρους πίσω”, δηλώνει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας: “Αλλάζουμε την πραγματικότητα στην Μέση Ανατολή, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου”. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εξέφρασε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει τα πάντα για να “νικήσει”, όπως είπε, τους εχθρούς του Ισραήλ. “Ηρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων, να σωπάσουν τα όπλα, να σταματήσει ο πόνος που έχει σκεπάσει την περιοχή και ότι είναι ώρα για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη”, διαμηνύει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες”. “Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα”, υπογράμμισε. “Απόλυτα αφοσιωμένος στην «ασφάλεια του Ισραήλ” δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. “Ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους ανάφλεξης που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει”, τονίζει, εκ μέρους της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ. Την υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ, στη μάχη του κατά της Χαμάς, επανέλαβε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. “Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που διαπράττει εδώ και ένα χρόνο”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε σήμερα από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, το Ισραήλ ότι φέρει “όλη την ευθύνη” μιας “κλιμάκωσης” που θα οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε “περιφερειακό πόλεμο”.

Να δούμε, όμως, τι γίνεται και στο πεδίο των κινήσεων των εμπόλεμων πλευρών και των επιχειρήσεων επί του πεδίου, με τον Βαγγέλη Σαρακινό…

“Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο Action 24. “Αυτό το οποίο πάντοτε λέμε και στην Ελλάδα και νομίζω και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, είναι ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, να υπάρξει μία πλήρης διακοπή των εχθροπραξιών, να δοθεί χώρος και χρόνος στη διπλωματία, έτσι ώστε να μπορέσει να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης”, πρόσθεσε. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μία κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών. “Μόνο ο Λίβανος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, φιλοξενεί περί τα 2,5 εκ. μετανάστες, ιδίως από την Συρία και από την Παλαιστίνη”, επεσήμανε.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα: Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας οι μονομάχοι της επόμενης Κυριακής για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου ζήτησε ο Χάρης Δούκας, επικοινωνώντας με την ΕΡΤ. ‘Την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα”, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας. “Νομίζω θα ήταν χρήσιμο ένα ντιμπέιτ, δεν υπάρχει κάτι το αρνητικό πίσω από αυτό”, σημείωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Πέτρος Ευθυμίου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. “Υπήρξαν 5 υποψήφιοι με την ίδια στρατηγική, ότι το κόμμα θα μείνει μικρό με τον Νίκο Ανδρουλάκη και χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Ο κόσμος επέλεξε αυτό να το εκπροσωπήσει ο Χάρης Δούκας στον δεύτερο γύρο”, είπε στον σταθμό μας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. “Ο κ. Δούκας εμφανίστηκε να διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με κεκτημένο τη Δημαρχία της Αθήνας μέσω της συνεργασίας. Γιατί να μη δω αν αυτό μπορεί να γίνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή;” υπογράμμισε, επίσης στον Αθήνα 9.84, ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

Την άποψη ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία”, αλλά είναι “ένα κόμμα με το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα”, εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Action24.

Μετά το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Νίκου Παππά, υπέβαλε αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαλεί την κυβέρνηση “για ανεπάρκεια και ανετοιμότητα”, επικεντρώνεται στα ακόλουθα σημεία: από το 2019 έως σήμερα έχουν καεί εκτάσεις 4 εκατομμυρίων στρεμμάτων κάτι που αποτελεί ρεκόρ καμένων εκτάσεων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει 3.500 οργανικά κενά. Από τα 3.600 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα 2.000 είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών, μία κατάσταση που, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βελτιωθεί με την προσθήκη 160 νέων οχημάτων, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Τέλος, το ποσοστό απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έργα του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ανέρχεται μόνο στο 1% .

Την Τετάρτη, από το Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, στις 3:00 μμ, η κηδεία του Μίμη Πλέσσα.

Οι Αμερικανοί Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ράβκιν τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, νέας υποδιαίρεση του μορίου του RNA, που διαδραματίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο στην ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων. “Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται ξανά στην πόλη το ειδικά διαμορφωμένο VAN της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., μετά την πολύ θετική απόκριση των δημοτών στις πρώτες του εξορμήσεις στις αρχές του καλοκαιριού. Από αύριο, 8 Οκτωβρίου, και για έναν μήνα, το VAN ξεκινάει το “κυνήγι της χαμένης συσκευής”, με στάσεις σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση μικρών ξεχασμένων συσκευών στα σωστά σημεία. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων 2024, που γιορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν από κινητά τηλέφωνα και tablet μέχρι τοστιέρες, μιξεράκια καθώς και λαμπτήρες, τόνερ και μελανοταινίες. Στόχος είναι η εύκολη και άμεση ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ενισχύοντας τις προσπάθειες για μια πιο καθαρή πόλη.

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο, στην Αττική. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου – 26 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα