back to top
22.4 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

22.4 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Συνεχίζονται οι ισραληνικές επιδρομές στη Γάζα και στον Λίβανο – IDF: Εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης κτιρίων στη Βηρυτό

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Παλαιστίνιοι, ένας 66χρονος και ένα αγόρι 12 ετών, υπέκυψαν στα τραύματά τους, έπειτα από επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ο Ζιάντ Άμπου Χαλίλ, 66 ετών, έπεσε μάρτυρας αφού του επιτέθηκαν οι κατοχικές δυνάμεις κατά την εισβολή στο σπίτι του στην Ντούρα, στα νότια της Χεβρώνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γιος του, ο Μουράντ Άμπου Χαλίλ, είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας για να συλλάβουν τον αδελφό του, χτύπησαν τον πατέρα του. «Στις 3 τα ξημερώματα οι κατοχικές δυνάμεις μπήκαν στο σπίτι για να συλλάβουν τον αδελφό μου. Ο πατέρας μου προσπάθησε να τους εμποδίσει και τον χτύπησαν δύο φορές στο στήθος, μετά τον έσπρωξαν και το σώμα του χτύπησε στην πόρτα του σπιτιού».

Ο 66χρονος υπέκυψε στα τραύματά του το πρωί. Οι στρατιώτες έφυγαν χωρίς να συλλάβουν τον γιο του.

Ο ισραηλινός στρατός που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν θέλησε να δώσει κάποια συνέχεια.

Ο Ζιάντ Άμπου Χαλίλ ήταν γνωστός στους Παλαιστίνιους, ιδίως τους νεότερους, αφού κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ένας Ισραηλινός στρατιώτης τον παρακαλάει να προτρέψει κάποιους νεαρούς να σταματήσουν να πετούν πέτρες στον ισραηλινό στρατό. Ο Χαλίλ ακούγεται να λέει: «αφήστε τους να χτυπούν, είναι καλό».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ένας 12χρονος, ο Χάτεμ Γάιθ, υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που υπέστη «από πυρά των κατοχικών δυνάμεων εντός του καταυλισμού Καλάντια». Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ο στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό γύρω στις 5 το πρωί και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και νεαρών.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον 703 Παλαιστίνιοι, από στρατιώτες ή Ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων ή κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Νωρίτερα πάντως ο στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε απόψε νέα εντολή εκκένωσης, καλώντας τους ενοίκους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι και της πόλης Χάρετ Χρέικ.

Νωρίτερα έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ.

Η ζώνη αυτή βομβαρδίζεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και ο νότιος και ανατολικός Λίβανος.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 2.083 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.869 τραυματιστεί στη χώρα. Από τις μάχες και τα αεροπορικά πλήγματα εκτοπίστηκαν 1,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο φορές, με ομοβροντία πυραύλων, «πολλές κοινότητες στα βόρεια της Χάιφα», της μεγάλης πόλης στο βόρειο Ισραήλ.

Χθες Κυριακή η φιλοϊρανική, σιιτική οργάνωση, η οποία εδώ και έναν χρόνο εκτοξεύει ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος, ανέφερε ότι έπληξε τρεις φορές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στα νότια της Χάιφα.

Στη Βηρυτό, σημειώθηκαν τεράστιες εκρήξεις στα νότια προάστια με το Ισραήλ να λέει ότι έπληξε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ.

Στη Γάζα, ο Ισραηλινός Στρατός υποστηρίζει ότι χτύπησε στόχους σε όλη τη λωρίδα, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου που λέει ότι χρησιμοποιήθηκε από μαχητές της Χαμάς. Από την επίθεση που συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με ιατρική πηγή στις εγκαταστάσεις.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, τρεις εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν και ο τέταρτος προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για τις ρουκέτες.

Ακόμη το Ισραήλ ανέφερε ότι αναχαίτισε τα ξημερώματα της Δευτέρας δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά, αφού είχαν ηχήσει οι σειρήνες στις περιοχές Ρισόν Λε Ζιόν και Παλμαχίμ στο κεντρικό Ισραήλ.

Επίσης, οι IDF ανέφεραν ότι η Χαμάς σχεδίαζε να εκτοξεύσει μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ σήμερα το πρωί αλλά τα σχέδιά της ματαιώθηκαν.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών και σήραγγες σε όλη τη Γάζα λίγο πριν από τις 6:30 π.μ.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο προς τη Συρία το διάστημα μεταξύ 23ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ και η λιβανική Χεζμπολάχ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο, και 5ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Λιβάνου.

Οι λιβανέζικες αρχές διευκρινίζουν πως πρόκειται για «300.774 Σύρους και 102.283 Λιβανέζους», την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ αναφέρει πως Παλαιστίνιοι, Σουδανέζοι, πρόσφυγες και υπήκοοι άλλων χωρών διέσχισαν επίσης τα σύνορα για να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που διεξάγονται καθημερινά στο νότιο, το ανατολικό τμήμα της χώρας και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα