back to top
25.7 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

25.7 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Άνοιξε πριν από λίγο η είσοδος της Αττικής Οδού, από τη Λεωφόρο Κύμης, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, στην περιοχή του Ηρακλείου, που νωρίτερα είχε κλείσει, λόγω διαρροής υγραερίου από ΙΧ.

Σε κλίμα ακραίας σύγκρουσης διεξάγεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Θεοδώρα Τζάγκρη, μιλώντας για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε την παραίτηση της Γραμματέως της Κ.Ε του κόμματος, Ράνιας Σβίγγου, για τη διαρροή στοιχείων από το Πόθεν Έσχες του στην ΕΦ.ΣΥΝ., ενώ η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να έθεσε ζήτημα διαγραφής του κ. Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για αντιθεσμική συμπεριφορά και ποινικόποιηση της πολιτικής λειτουργίας του κόμματος. Όλες τις εξελίξεις μας δίνει ο Γιώργος Κατσίγιαννης…

(Σύμφωνα με τις πληροφορίες η παρέμβαση της Θ. Τζάγκρη έχει ως εξής: «Η συντρόφισσα Σβίγγου δεν μπορεί να είναι πλέον γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διότι στα χέρια της παραδόθηκε από την Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής αμελλητί στην μορφή εκτυπωμένων αρχείων και όχι ψηφιακών το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όφειλε να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι να ανέβουν ταυτόχρονα για όλους τους υποψηφίους στον SYRIZA.GR. Αιτούμαι για τον λόγο αυτό την άμεση παραίτησής. Ο Γραμματέας του κόμματος δεν είναι κομματάρχης. Είναι θεσμός. Θέλω να με ενημερώσετε τώρα σε ποια αίθουσα θα γίνει το συνέδριο και ποια ημερομηνία ακριβώς. Και αυτό θα ανακοινωθεί στα μέλη σήμερα. Είναι σαφές από την πλευρά Κασσελάκη ότι η οποιαδήποτε ύπαρξη zoom δεν επιτρέπεται αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η καρέκλα και για τον τελευταίο σύνεδρο εντός της αίθουσας. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι επιτρέπεται μόνο για την ύπαρξη αντικειμενικού κωλύματος συντρόφων ή συντροφισσών που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν αυτοπροσώπως. Καταθέτω συγκεκριμένη συμβολή τροπολογιών προκειμένου το σχέδιο πολιτικής απόφασης να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις και το κεκτημένο των συνεδρίων του 2022 και του 2023»).

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, απέστειλε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το «πόθεν έσχες» του. “Θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητά μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ”, τονίζει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος καλεί τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την “πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα”, όπως σημειώνει. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης θα υποχρεωθεί, όπως λέει, να αιτηθεί “όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές”.

…”Η διαρροή αυτή δείχνει διάθεση δολοφονίας χαρακτήρα απέναντι στον κ. Κασσελάκη”, υποστήριξε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84, ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς. “Δεν προφυλάχθηκαν τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη και έχει συγκριμένες ευθύνες η παρούσα ηγεσία και πρέπει να αναλάβει αυτές τις ευθύνες”, τόνισε. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Χρήσου Σπίρτζη στον Αθήνα 9,84, ο οποίος, αναφερόμενος στο επιτελείο Κασσελάκη είπε ότι “αρκετά ασχοληθήκαμε με τρίτης και τέταρτης κατηγορίας ανθρώπους”, ανέφερε: “το ότι με θεωρεί τέταρτης κατηγορίας, είναι τίτλος τιμής για μένα, γιατί το να σε χαρακτηρίζουν έτσι άνθρωποι σαν τον Χρήστο Σπίρτζη σημαίνει ότι κάτι καλό έχεις κάνει”.

…“Πιστεύω στην ιστορική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε μπροστά στο διακύβευμα της ύπαρξής του, που δεν αφορά όμως μόνο την εσωτερική συζήτηση, αλλά την κοινωνία. Υπάρχει πια μια απαξίωση του κόμματος”, δήλωσε από το studio του Αθήνα 984 ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμμματος, Σωκράτης Φάμελος.
Αναφορικά με τις διενέξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι “η μία πλευρά θέλει έναν καλό και δυνατό ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικό είναι το θέμα και σε αυτό έχει δώσει ήδη απαντήσεις ο προηγούμενος πρόεδρος, που ήταν σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και  της κοινωνίας”. Ο κ. Φάμελος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα μαζικό κόμμα με ιδεολογικό στίγμα. Αναφορικά με την δική του πρόταση τόνισε ότι αφορά όλη την κοινωνία. “Το πρόγραμμά μας είναι προοδευτικό και έχει απέναντι του την συντηρητική πολιτική. Πρέπει να απαντήσουμε στην λαίλαπα του κ. Μητσοτάκη”, υπογράμμισε. Όσον αφορά το Συνέδριο, τόνισε ότι “τα διακυβέύματα είναι δύο, το πρώτο να μείνουμε αξιόπιστο κόμμα και το δεύτερο να πάμε στη βάση, να ακούσουμε τα μέλη με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς ένταση, αλλά με ομόνοια”.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Παύλος Γερουλάνος με τους δύο μονομάχους του β’ γύρου των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα.  Οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Δούκας αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο δελεαστικό”, δήλωσε μετά τις συναντήσεις ο κ. Γερουλάνος. Ερωτηθείς για το ποιον προτίθεται να στηρίξει στον β’ γύρο, υπογράμμισε: “αυτά τα απάντησα το βράδυ της Κυριακής, δεν έχει αλλάξει τίποτα από την τοποθέτησή μου, οι ψηφοφόροι έχουν δική τους βούληση”.

…”H συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο πήγε εξαιρετικά, καθώς υπήρξε «κοινή γλώσσα συνεννόησης»”, ανέφερε, μιλώντας στον SKAI ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως είπε: “Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σε έναν σημαντικό τομέα μας στη Βουλή, στα Οικονομικά, υπεύθυνος για το μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, και είμαι σίγουρος θα συνεργαστούμε ακόμα πιο δυνατά, γιατί ο στόχος μας είναι να βρούμε τον τρόπο να εκφράσουμε τις νέες προσδοκίες του κόσμου, χωρίς τα λάθη του χθες”. “Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο, σε εξαιρετικό κλίμα. Βεβαίως, αναφέρθηκα στο πρόγραμμά μας, στις πολύ μεγάλες τομές που χρειάζεται να κάνουμε για τη χώρα”, ανέφερε από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας, τονίζοντας: “νομίζω ότι το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο: Να αλλάξουμε εποχή. Και αυτό, πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί την Κυριακή των εκλογών. Το πιστεύω βαθιά”. Στις 6:00 το απόγευμα η συνάντηση των επιτελείων των δύο υποψηφίων προέδρων για το θέμα της διεξαγωγής debate.

Στα 3 λεπτά/kWh ανέρχεται η έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορά τον Οκτώβριο για περισσότερους από 700.000 ευάλωτους καταναλωτές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελεσθείσα κατά συναυτουργία αντιμετωπίζουν τα δύο αδέλφια, αλβανικής καταγωγής, 17 και 19 ετών, που ομολόγησαν νωρίτερα τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 28χρονου θείου τους, στην Κυψέλη. Παράλληλα, ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία. Οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή ανηλίκων προκειμένου να απολογηθούν. Όπως υποστήριξαν ο 28χρονος τους βίαζε όταν ήσαν παιδιά. Αντιμέτωποι, όμως με ποινικές ευθύνες βρίσκονται και οι γονείς των κατηγορουμένων, οι οποίοι  παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Στη Μ. Ανατολή: Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα “μεγάλο αριθμό ρουκετών” εναντίον της Χάιφα, μεγάλης πόλης – λιμάνι του βόρειου Ισραήλ, ένα χρόνο ακριβώς μετά τα πρώτα πυρά της εναντίον του γείτονά της και ενώ οι διαμεθοριακές συγκρούσεις έχουν μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο στο Λίβανο. Νωρίτερα ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, Ναϊμ Κασέμ, είχε διαβεβαιώσει ότι “ένας μεγάλος αριθμός (ισραηλινών) οικισμών και πόλεων βρίσκονται υπό το πυρ της Χεζμπολάχ”. Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Βουλής του Λιβάνου για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, ενώ για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε σε μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, ως προϋπόθεση για να σταματήσουν τα πυρά της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, κατέγραψε περίπου 85 βλήματα τα οποία εκτοξεύθηκαν σήμερα από το Λίβανο εναντίον της Χάιφα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ, από την πλευρά του, πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού. Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν ανησυχία για τις προμήθειες τροφίμων στον Λίβανο και για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ασθενειών.

Σε άλλες εξελίξεις, μέλος συνεργείου της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai πέθανε από έμφραγμα, αφού δέχθηκε απειλές από ενόπλους στον Λίβανο, κοντά στην πόλη της Σιδώνας. Στη Γάζα, το Ισραήλ έστειλε σήμερα άρματα μάχης βαθύτερα στον ιστορικό παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζαμπάλια, συνιστώντας στους κατοίκους της να τον εγκαταλείψουν, καθώς τον σφυροκοπά και από αέρος. Τουλάχιστον 41.965 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 97.590 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα – 56 νεκροί το τελευταίο 24ωρο.

Στην αθλητική μας ενημέρωση: συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ είχε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριος Ηλιόπουλος,  για να εκφράσει τα παράπονά του σχετικά με την διαιτησία στους αγώνες της ομάδας του.

Και ο καιρός: σχεδόν αίθριος αύριο στην Αττική. Άνεμοι δυτικοί 3 – 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου – 26 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα