back to top
20.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

20.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Τελειώνει η Χεζμπολάχ με τον θάνατο του Νασράλα και του Σαφιεντίν;

Διαβάστε επίσης

Τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στη Χεζμπολά επιχειρεί να ασκήσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο ισραηλινός στρατός, καθώς παράλληλα με τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις και στο ανατολικό μέρος των συνόρων.

Παραλλήλως απειλεί και για χτυπήματα με το ναυτικό και κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα παράλια του νότιου Λιβάνου. Η Χελμπολά απαντά με εκτοξεύσεις ρουκετών και τα χτυπήματά της στη Χάιφα κρίθηκαν ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και ο πόλεμος των πληροφοριών, κυρίως σχετικά με την τύχη ηγετικών στελεχών της σιιτικής οργάνωσης που αγνοούνται και φέρονται ως πιθανά θύματα των βομβαρδισμών στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, είναι νεκρός και κάλεσε τους πολίτες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τη Χεζμπολά.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είχε δηλώσει ότι ο Σαφιεντίν πιθανότατα σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Το μεσημέρι, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του δήλωσε ότι το κίνημα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο. Πρόκειται για τις προσπάθειες του προέδρου της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, να εξασφαλίσει μια διακοπή των μαχών. Για πρώτη φορά, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσουν τα πυρά της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ.

Η διαφοροποίηση αυτή προφανώς αντανακλά την πίεση που ασκείται στη σιιτική οργάνωση, τόσο στρατιωτικά από το Ισραήλ όσο και κοινωνικά στο εσωτερικό του Λιβάνου. Μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων, οι οποίοι ξεπερνούν το ένα πέμπτο των κατοίκων του Λιβάνου έχει καταφύγει στη Βηρυτό, κοιμάται σε πάρκα, έχει μπει σε σπίτια ακατοίκητα και όλα θυμίζουν την περίοδο του εμφυλίου. Αυτό έχει δημιουργήσει φόβους και καχυποψίες μεταξύ των πολιτών και η Χεζμπολά, αν και στις τάξεις των σιιτών χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού, θεωρείται από μεγάλο μέρος των πολιτών του Λιβάνου ως υπεύθυνη για την εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο Κάσεμ κράτησε πάντως και έναν ασυμβίβαστο τόνο, επισημαίνοντας ότι, παρά τα «επώδυνα χτυπήματα», οι δυνατότητες της οργάνωσης παραμένουν ακέραιες και αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της δράσης της Χεζμπολά τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στη μαζική εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ. Διέψευσε τέλος τους ισχυρισμούς για χάος στις τάξεις της οργάνωσης, είπε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα κλάψει πρώτη και ξεκαθάρισε ότι πέραν της επιδιωκόμενης πολιτικής λύσης, αν ο εχθρός, δηλαδή το Ισραήλ, «συνεχίσει τον πόλεμό του, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία ότι οι ίδιες μέθοδοι διεξαγωγής πολέμου που χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και εκτεταμένη καταστροφή στη Γάζα επαναλαμβάνονται τώρα στον Λίβανο, καλώντας να αναληφθεί δράση προκειμένου να αποφευχθεί το ίδιο “σπιράλ καταστροφής”.

Ευάγγελος Σαρακηνός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα