back to top
22.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

22.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Από την 1η Δεκεμβρίου η εφαρμογή του – Για ποιές συναλλαγές θα ισχύσει

Διαβάστε επίσης

Μπορεί το έως σήμερα γνωστό ως  “τέλος χαρτοσήμου” να καταργήθηκε, με πρόσφατο νόμο, για περίπου 600 πράξεις,συμβάσεις και συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο η μεταξύ ιδιωτών , ωστόσο για αρκετές άλλες οικονομικές συναλλαγές παρέμενε μιας και  αντικαταστάθηκε απλώς με το “Ψηφιακό Τέλος Χαρτοσήμου” .

Το νέο “Ψηφιακό,πλέον, Τέλος Χαρτοσήμου”  τίθεται σε ισχύ ,σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ,από την 1η Δεκεμβρίου. Με βάση την απόφαση  θα επιβάλλεται σε μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, σε τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας,σε δάνεια,σε μεταβίβαση μετοχών ,σε διανομή κληρονομιάς,σε παρακαταθήκες,σε καταθέσεις και αναλήψεις από χρηματικά διαθέσιμα επιχειρήσεων, σε συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα,σε περιπτώσεις καταβολής αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης, καθώς και σε πωλήσεις κινητών η άυλων αγαθών.

Το “Ψηφιακό Τέλος Χαρτοσήμου “ θα επιβάλλεται όταν τουλάχιστον ένα από τα συναλλασσόμενα μέρη έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,και  εφόσον η συναλλαγή συνδέεται με αυτή. Η χρέωση του ‘Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής” που επιβάλλεται για την  οικονομική   συναλλαγή(μέσω του “my AADE”)θα  κυμαίνεται σε  ποσοστό 1,2%, 2,4%, και 3,6%, ανάλογα με την  περίπτωση,ενώ  δεν θα επιβάλλεται σε συμβάσεις και συναλλαγές που υπάγονται στον Κώδικα ΦΠΑ, τον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, καθώς και σε κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Για ποιές οικονομικές συναλλαγές καταργείται το “Ψηφιακό Τέλος Χαρτοσήμου”..
Το “Ψηφιακό Τέλος Χαρτοσήμου” καταργείται σε περίπου 600 οικονομικές  συναλλαγές και πράξεις , όπως  χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων , συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων καθώς και  σε πάνω από δεκάδες  συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (π.χ. έκδοση άδειας γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα