back to top
23.1 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

23.1 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Πάνω από 1 εκατομμύριο η “μαύρη τρύπα” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Μπακογιάννης: Υπήρξαν υπερβάσεις, δεν είναι παράλογες

Διαβάστε επίσης

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ μπήκε “μέσα” το 2023 η Τεχνόπολη ενώ το συσσωρευμένο έλλειμμα από προηγούμενα έτη διαμορφώθηκε σε 1.370.000 ευρώ”. Υπάρχει ένα κομμάτι που οφείλεται σε ανείσπρακτες οφειλές αλλά οφείλεται και στο ότι στη λειτουργία της Τεχνόπολης δόθηκε ένα μεγάλο αντικείμενο με έναν πρόχειρο και ελλιπή σχεδιασμό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Νίκος Πατρινός ενημερώνοντας σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, όπως είπε, για το Μουσείο της Μαρίας Κάλλας υπήρξε υπέρβαση 237 χιλιάδων ευρώ, για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης η υπέρβαση έφτασε τις 165.300 ευρώ ενώ το Δημοτικό Θέατρο του Λυκαβηττού, το περασμένο έτος, έκλεισε με 97 χιλιάδες ευρώ ζημία στη δίμηνη λειτουργία του.

Για το Μουσείο Μαρία Κάλλας, ο κ. Πατρινός εξήγησε ότι το έργο σύμφωνα με την προγραμματική θα υλοποιούνταν από τον ΟΠΑΝΔΑ και την Τεχνική Υπηρεσία αλλά δηλώθηκε κώλυμα από την Τεχνική Υπηρεσία. “Αφού δηλώθηκε κώλυμα, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κάλεσε την Τεχνόπολη πυροσβεστικά. Η Τεχνόπολη έλαβε μελέτες 12 μήνες πριν λήξει η διορία για την αποπεράτωση του έργου και μάλιστα μελέτες που δεν περιλάμβαναν όλο το ισόγειο, δηλαδή τα 2/3 του εισοδήματος που θα προσέβλεπε το μουσείο. Άρα η Τεχνόπολη ανέλαβε με δικά της έξοδα και με μια υπέρβαση 237 χιλ. ευρώ έφτιαξε πωλητήριο, μουσείο το οποίο θα παραδοθεί στον δήμο” υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

“Κάτι παρόμοιο έγινε και με τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Όταν έληγε η σύμβαση με τον φορέα που είχε τη διαχείριση έως τότε, κλήθηκε η Τεχνόπολη να αναλάβει την ανακαίνιση και τη λειτουργία της δημοτικής αγοράς Κυψέλης. Απ’ ό,τι μας λένε στήθηκε μία προγραμματική που οι άνθρωποι που την έκαναν δεν είχαν καν οπτική επαφή με τα υπόγεια, τις τουαλέτες με πολλούς χώρους που έπρεπε να ξέρουν. Για να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοτική Αγορά υπήρξε μία υπέρβαση προϋπολογισμού 165.300 χιλ. ευρώ που ανέλαβε και τα κάλυψε η Τεχνόπολη” σημείωσε ο Νίκος Πατρινός.

Σχεδόν 100.000 η ζημιά το 2023 από το Θέατρο Λυκαβηττού

Μπορεί οι κερκίδες του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού να γεμίζουν κάθε βράδυ, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για το ταμείο της Τεχνόπολης. Το 2023, στους δύο μήνες λειτουργίας του θεάτρου η ζημιά για την Τεχνόπολη ανήλθε σε 97 χιλιάδες ευρώ! “Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τους όρους που έχει νοικιάσει ο δήμος τον χώρο από την ΕΤΑΔ.
Προβλέπεται ενοίκιο 36. 000 ευρώ το μήνα (x12) και επιπλέον μια υποχρέωση ο δήμος να καταβάλλει το 20% επί του τζίρου οποιασδήποτε δραστηριότητας. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο μίσθωμα” εξήγησε ο κ. Πατρινός ενώ, εμμέσως πλυν σαφώς, προανήγγειλε επιπλέον κόστη για τη λειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού. “Το παραλάβαμε χωρίς βασικές υποδομές χωρίς ρεύμα, τώρα θα μπει. Αυτό σημαίνει έξτρα γεννήτριες που θα είναι αθόρυβες, κόστη για καύσιμα, κόστη για προσωπικό, μια σειρά από κόστη και διαδικασίες” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Εμείς φέτος για το 5μηνο της λειτουργίας του θα το κλείσουμε κερδοφόρο και μάλιστα θα καλύψουμε και την εξάμηνη υποχρέωση του δήμου προς της ΕΤΑΔ και θα καλύψουμε και το 20% επί του τζίρου” δεσμεύτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων Νίκος Πατρινός.

11 άτομα προσωπικό για όλες τις δραστηριότητες της Τεχνόπολης

Το κοστοβόρο πρόβλημα των εργολαβιών αποτελεί επίσης ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τα οικονομικά της Τεχνόπολης. Λόγω της μνημονιακής απαγόρευσης για προσλήψεις το προσωπικό έχει περιοριστεί σε 11 άτομα με συνέπεια να αναλαμβάνουν εργολάβοι. ” Για όλα έχουμε 11 άτομα προσωπικό. Όλα τα καλύπτουμε με εργολάβους δηλαδή 200 χιλιάδες καπέλο κάθε χρόνο υπέρ εργολάβων” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατρινός.

Δεν θα ξεφύγουμε ούτε ένα ευρώ

“Eίναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να τεκμηριωθεί και να εγκριθεί η υπέρβαση των δύο προηγούμενων προγραμματικών για το Μουσείο Μαρία Κάλλας και τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
και ότι ως νέα διοίκηση οφείλουμε να ακροβατούμε ανάμεσα στην αποστολή της τεχνόπολης αλλά και στις υποχρεώσεις μιας ΑΕ.
8.5 μήνες στη διοίκηση της Τεχνόπολης, χάριν διαφάνειας, ψηφίσαμε μία τιμολογιακή πολιτική που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες τιμές για την εμπορική χρήση και συγκεκριμένες τιμές για κοινωνική χρήση. Επίσης,εισάγουμε διαδικασίες να εξορθολογίσουμε τις προμήθειες, την αποθήκη και την καταγραφή όλων των προϊόντων στην εστίαση και στον τομέα εστίασης που ήταν ζημιογόνος φέτος προβλέπουμε μικρότερο κόστος.
Με τον Δήμαρχο οτιδήποτε είχαμε αναλάβει εντός προγραμματικής τηρήσαμε τις υποχρεώσεις μας.
Ως προς την τρέχουσα προγραμματική μας που έχει τα επετειακά και τα χριστούγεννα σε συνεργασία με ΟΠΑΝΔΑ και ΕΑΤΑ δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε ένα ευρώ” επισήμανε ο Διεθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Πατρινού, ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε τον Χάρη Δούκα να τον ενημερώσει σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο που είχε εξαγγείλει στην ΕΑΤΑ. ” Ο Δήμαρχος είχε εξαγγείλει διαχειριστικό έλεγχο, είχα καλωσορίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι θα περιμένω την συγγνώμη του. Τι έγινε ο έλεγχος; Από αυτό θα εξαρτηθεί εάν αυτά γίνονται για λόγους επικοινωνίας ή ουσίας” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην Τεχνόπολη είπε:

Την προηγούμεν 4ετία έγινε ένα σπουδαίο έργο, δεν ήταν απλά ότι συνέχισε τη λειτουργία της είνα κάτι παραπάνω. Μετά από 10-15 χρόνια ξανάνοιξε το θέατρο του Λυκαβηττού, λειτούργησε το μουσείο Μαρία Κάλλας κι είναι ένα κόσμημα για την Αθήνα, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επέστρεψε στον δήμο καθώς τη διαχειριζόταν μία ΜΚΟ και ο δήμος την ανακαίνισε και την ξανάνοιξε με νέους όρους.

Όταν ακούω να λέει πως ήταν πρόχειρος και κακός σχεδιασμός. Αυτός είναι πρόχειρος σχεδιασμός που έκανε πραγματικότητα αυτά τα σπουδαία έργα; Τις προγραμματικές αυτές τις ψήφιζαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε τους καλλιτέχνες, κάναμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και θέλαμε να πάνε στους καλλιτέχνες. Κάναμε τη συνειδητή επιλογή να στηρίξουμε την καλλιτεχνική κοινότητα και το ψηφίσαμε όλοι.

Οικονομικά η πραγματικότητα είναι ότι είναι πάρα πολλές οι υποχρεώσεις της Τεχνόπολης οι μισές -πάνε πίσω ακόμη και στο 2009. Υπήρξαν υπερβάσεις στα έργα, όχι της τάξης του 85%, δεν είναι παράλογες εάν δει κάποιος το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός ότι όταν παραδώσαμε τον δήμο ενημερώσαμε, είπαμε πρέπει να γίνει άμεσα μια προγραμματική όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα η Τεχνόπολη να έρθει σε ποιο δύσκολη θέση.

Μπορώ να πω πολλά, ο στόχος δεν είναι όμως οι πολιτικές εντυπώσεις διότι στο τέλος της ημέρας μετρά το αποτέλεσμα.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ο διευθύνων μιλούσε επί δέκα λεπτά για το χθες, δεν είπε τίποτα για το σήμερα, για τους στόχους, τι είναι αυτό που σκοπεύει να κάνει η Τεχνόπολη για όλη την Αθήνα;

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα