back to top
25 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

25 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Κούρεμα» έως και 30% στις ρυθμίσεις χρεών σε δημόσιο, τράπεζες και servicers

Διαβάστε επίσης

Ανεβάζει στροφές ο Εξωδικαστικός μηχανισμός,μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του οποίου, χιλιάδες οφειλέτες σε δημόσιο,τράπεζες και servicers με χρέη άνω των 10.000 ευρώ μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με “κούρεμα” που μπορεί να φτάσει έως και το 30%.

Έως σήμερα περισσότεροι από 23.700 οφειλέτες έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των χρεών τους και αυτό που μένει είναι τελικά πόσοι θα τις τηρήσουν ,καθώς και σε κάθε είδους ρυθμίσεις πάνω από τις μισές εγκαταλείπονται νωρίς από τους οφειλέτες καθώς παύουν,λόγω οικονομικής αδυναμίας, να πληρώνουν τις δόσεις.

Σε μακροχρόνια ρύθμιση με ευνοικούς όρους των οφειλών τους σε δημόσιο,τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων προχωρούν τους τελευταίους μήνες,μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού , ολοένα και περισσότεροι οφειλέτες και δανειολήπτες συνεπικουρούμενοι και από το “κούρεμα” που επέρχεται στην οφειλή τους και το οποίο φτάνει και το 30% του συνολικού χρέους ,ενώ από την άλλη η αποπληρωμή του ορίζεται σε πολλές άρα και χαμηλές μηνιαίες δόσεις ( π.χ για τα στεγαστικά δάνεια η μέση διάρκεια αποπληρωμής τους είναι τα 26 χρόνια).Το ζητούμενο ωστόσο είναι πόσες εν τέλει θα ολοκληρωθούν και πόσες θα εγκαταλειφθούν στο διάβα του χρόνου,λόγω οικονομικής στενότητας.

Πάντως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ,μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, καταγράφονται 23.713 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ προς δημόσιο,τράπεζες και servicers , και είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 3,26 δισ. ευρώ που ήταν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Η αύξηση του αριθμού των ρυθμίσεων οφειλών ,μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού,αποδίδεται σε ευνοικές τροποποιήσεις που επήλθαν για τους δανειολήπτες (όπως η υποχρέωση αποδοχής των ρυθμίσεων που προκύπτουν μέσω αλγόριθμου από το δημόσιο ,τις τράπεζες και τους servicers και αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά) ,αλλά και στην αποδοχή ,σε μεγάλο ποσοστό έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν,και των υπολοίπων ρυθμίσεων χρεών που προκύπτουν για τους λοιπούς οφειλέτες από πλευράς δημοσίου ,τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων και πιστώσεων.

Σημειώνεται ότι για τις ρυθμίσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς(τράπεζες και servicers ) το “κούρεμα” στις οφειλές είναι κατά μέσο όρο 27% και 15,5% κατά μέσο όρο για οφειλές προς το Δημόσιο.

Αναλυτικά το μέσο “κούρεμα” ανά τύπο οφειλής είναι 15,97% για χρέη προς το δημόσιο(σε εφορία η ΕΦΚΑ), ενώ ειδικά για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια τραπεζών η servicers το μέσο “κούρεμα ” είναι 13%, για επιχειρηματικά δάνεια 30,36% και για καταναλωτικά δάνεια 35,73%.

Οσον αφορά τη μέση διάρκεια αποπληρωμής των ρυθμίσεων οφειλών, είναι 17 έτη για οφειλές προς Δημόσιο και 18 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς,όπως τράπεζες και servicers (ειδικά στα στεγαστικά δάνεια η μέση διάρκεια είναι 26 έτη,στα επιχειρηματικά 20, και στα καταναλωτικά 14 χρόνια ).

Στα 70 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

Ωστόσο παρά την πρόοδο που εμφανίζει η ρύθμιση χρεών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού η μέσω διμερών ρυθμίσεων (π.χ servicers με δανειολήπτες) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάθε κατηγορίας αγγίζουν τα 70 δισ.ευρώ(από 92 δισ.ευρώ το 2019) και αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις). Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι 10,43 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα