back to top
28.8 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

28.8 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Προηγήθηκε η τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, τόνισε πως η σημερινή ημέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής, ορόσημο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για τη νίκη απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό. “Η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη είναι διαχρονικές αξίες και δεν χαρίζονται. Χρειάζεται αγώνας για την απόκτηση και τη διασφάλιση τους” υπογράμμισε ο κ. Δούκας.

Ο Αθήνα 9.84 τιμά και γιορτάζει την 80η επέτειο με ειδικό πρόγραμμα και podcast. Υπό τον τίτλο «80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας – Ιστορίες Αντίστασης», παρουσιάζει 12 ιστορίες ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση. Τα κείμενα, σε επιμέλεια του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη διαβάζουν σε podcast: Φοίβος Δεληβοριάς, Εισβολέας, Ματούλα Ζαμάνη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Ισίδωρος Ζουργός, Δημήτρης Μητσοτάκης, Παντελής Μπουκάλας, Νατάσα Μποφίλιου, Τάνια Τσανακλίδου, Μάρθα Φριντζήλα και Μάγδα Φύσσα. Οι “Ιστορίες Αντίστασης” συνδυάζονται με την παρουσία του Αθήνα 9.84 στο κέντρο της πόλης. Το βανάκι του σταθμού με τις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, βρίσκεται στην οδό Κοραή, μαρτυρικό ιστορικό τοπόσημο της περιόδου, με τα υπόγεια κρατητήρια της Γκεστάπο.

Στις 4 το απόγευμα εξάλλου, στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών, εγκαινιάζεται η «Διαδρομή Μνήμης 40-44» για τα θύματα του ναζισμού, που δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν την ελευθερία. Μέσα από τη «Διαδρομή Μνήμης» ξεδιπλώνονται ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων, ενώ το πρωτότυπο εγχείρημα, επανασυστήνει στο κοινό το Γ’ Νεκροταφείο ως ιστορικό τόπο μνήμης.

Στη Μέση Ανατολή, επίθεση της Χεζμπολάχ με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχή βόρεια του Τελ Αβίβ. Από την επίθεση υπέστη σημαντικές ζημιές ένας οίκος ευγηρίας χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν και κατέρριψαν το ένα drone, χωρίς να έχει διευκρινιστεί για ποιον λόγο δεν κατέστη δυνατό να αναχαιτιστεί το δεύτερο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 168 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα το περασμένο 24ώρο σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τον θάνατο 30 ανθρώπων στη διάρκεια του 24ωρου σε σειρά ισραηλινών πληγμάτων στην πόλη και τον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων της Τζαμπάλια.

Έκκληση για άμεση εκεχειρία στον Λίβανο και στην Γάζα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED9, στην Πάφο.

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τον κίνδυνο να απορριφθεί η υποψηφιότητά του για την προεδρία, ο Στέφανος Κασσελάκης, απέσυρε την εξώδικη διαμαρτυρία του προς τα κομματικά όργανα. Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι ο σκοπός επετεύχθη και πως μετά από αυτή την ενέργειά του δεν θα υπάρχει κανένα άλλοθι σε όσους μεθοδεύουν τον αποκλεισμό του από τις εσωκομματικές εκλογές.

Αύριο ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ με διεκδικητές για την ηγεσία τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα.

Προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος που προκάλεσαν χθες τον θάνατο ενός πυροσβέστη και τον τραυματισμό ακόμη δύο πυροσβεστικών υπαλλήλων στον Ασπρόπυργο, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος στην Αττική. Θερμοκρασία έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα