back to top
26.8 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

26.8 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Στον 9.84 Παπαϊωάννου-Χαραλαμπίδης-Καραμανωλάκης-Μανουσάκης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9,84 τιμά και γιορτάζει τα 80 χρόνια της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα με ειδικό πρόγραμμα και podcast, αφιερωμένα στην επέτειο, υπό τον τίτλο «80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας – Ιστορίες Αντίστασης».

Το βανάκι του σταθμού με τις “Ντάμες Σπαθί” Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, βρέθηκαν στην οδό Κοραή, μαρτυρικό ιστορικό τοπόσημο της περιόδου. Φιλοξένησαν προσωπικότητες που μοιράστηκαν με το κοινό ιστορικά γεγονότα και μίλησαν για την λαμπρή μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας.

Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Τεχνόπολης: 

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι θυμόμαστε αυτή τη μέρα. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα από τις Ευρωπαϊκές, που δεν γιορτάζει το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, δεν γιορτάζει την απελευθέρωση της από την Γερμανική κατοχή και γιορτάζει την είσοδο στον πόλεμο. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συζητάμε για την απελευθέρωση και την κατοχή, είναι μια νίκη της μνήμης. 80 χρόνια μετά, μπορούμε να γιορτάζουμε την απελευθέρωση και αυτό είναι και το πνεύμα των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων που τις οργανώνει η Τεχνόπολη και ο ΟΠΑΝΔΑ, με τίτλο: “Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της”».

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Συγγραφέας, διδάκτωρ Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

«Δυστυχώς σαν χώρα δεν είχαμε καμία πρόνοια για να αναδείξουμε τον αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού. Μετά τη λήξη του πολέμου, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να αναδείξουν τον αντιστασιακό αγώνα τους στην καινούργια Ευρωπαϊκή οικογένεια που χτιζόταν. Στην Ελλάδα τα πράγματα έγιναν διαφορετικά διότι ήμασταν η μοναδική χώρα που είχαμε, αμέσως μετά την απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και αργότερα ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο. Επειδή το ΕΑΜ, η κύρια αντιστασιακή οργάνωση, ήταν στην πλευρά των ηττημένων, η πλευρά των νικητών αποφάσισε να καλύψει και να καταδικάσει σε μια θεσμική λήθη το αντιστασιακό κίνημα».

Βασίλης Μανουσάκης, Καθηγητής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Το γεγονός ότι δεν γιορτάζουμε ως εθνική γιορτή την 12η Οκτωβρίου είναι ένα μεγάλο ζήτημα . Οι αρχές έχουν προτιμήσει να γιορτάζουμε, κατά παράδοξο τρόπο, την εισβολή και όχι την απελευθέρωση. Είναι πολιτική απόφαση και έχει να κάνει με το τι ακολούθησε. Η δικαιολογία είναι ότι η εισβολή, μας ένωσε. Υπάρχει και πολιτική διάσταση η οποία έχει να κάνει με το ρόλο της αντίστασης. ‘Ηδη από την τελευταία φάση της κατοχής και αμέσως μετά την απελευθέρωση, το αριστερό και κυρίαρχο κομμάτι της αντίστασης έβρισκε απέναντί του ένα μεγάλο κομμάτι του παλαιού πολιτικού κόσμου. Οπότε η αποφυγή εορτασμού αυτής της απελευθέρωσης, στην οποία έπαιξε ρόλο ο ΕΑΜ ΕΛΑΣ, αποτελούσε τον τρόπο ώστε να μειωθεί η σημασία της αντίστασης».

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Καθηγητής ιστορίας του ΕΚΠΑ:

«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα, μπορεί να την επισκίασαν τα όσα ακολούθησαν  -Δεκεμβριανά, εμφύλιος – αλλά παραμένει μια συγκλονιστική ημέρα, τόσο για τους ανθρώπους που τα έζησαν όλα αυτά, όσο και για τη δική μας σκέψη και τον τρόπο που  φτιάχνουμε ορόσημα από το παρελθόν. Είναι ορόσημο για την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα. Πρέπει να τη γιορτάζουμε και να την θυμόμαστε. Δεν διδάσκεται καν στα σχολεία και αυτό που εμείς δεν μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας, θα τον διδάξουν κάποιοι άλλοι με λάθος τρόπο».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα