back to top
21.4 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

21.4 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Υπουργείο Εργασίας: Ξεκινάει ο διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για το νέο πλαίσιο καθορισμού του κατώτατου μισθού

Διαβάστε επίσης

Αύριο ανοίγει η αυλαία του διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις) για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Aύριο στις 10 το πρωί η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την ΓΣΕΕ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με επαρκείς κατώτατους μισθούς και τη διαδικασία καθορισμού των κατώτατων αποδοχών που προτείνεται σε αυτό.

Η πρόταση αφορά στη χρήση μαθηματικού τύπου,ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται και από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του.
Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Ωστόσο, τα συνδικάτα με επίσημες τοποθετήσεις τους, έχουν λάβει σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές προτάσεις.
Μάλιστα, δεν λείπουν οι φωνές σχετικά με την μη συμμετοχή των συνδικάτων στην διαδικασία, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει, έστω και κατ επίφασιν, κοινωνική νομιμοποίηση σχετικά με τις προειλημμενες αποφάσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνδικάτα, τα οποία προχωρούν σε Γενική Απεργία στις 20 Νοεμβρίου, διεκδικούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων στο προ μνημονίων καθεστώς, στοιχείο που δεν προκύπτει από το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, ούτε από τις κυβερνητικές προθέσεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα