back to top
27.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

27.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Φορολογικό νομοσχέδιο: Από 15-3 έως 15-7 κάθε χρόνο οι φορολογικές δηλώσεις, αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα

Διαβάστε επίσης

Αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση φιλοδωρημάτων σε εργαζόμενους  για ποσά έως 300 ευρώ, την κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης σε περίπτωση έγκαιρης εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος  αλλά και την καθιέρωση συγκεκριμένων ημερομηνιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και το οποίο θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Θεσπίζεται δεν θα φορολογούνται, ούτε θα παρακρατούνται ασφαλιστικές εισφορές για  φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους έως 300 ευρώ το μήνα η 3.600 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου και θα προβλέπει επίσης ότι τα απαλλασσόμενα από φορολόγηση  φιλοδωρήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% του μισθού των εργαζομένων. Για τους εργοδότες που θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν μειώνοντας τις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως εργοδοτικές εισφορές σε ποσοστό 22% για τις αποδοχές των εργαζομένων που θα περικόψουν.

Αυξάνεται η έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα όσοι εξοφλήσουν έγκαιρα το φόρο  από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων που θα είναι η 15 Μαρτίου έως τον Απρίλιο θα έχουν έκπτωση 4%,εάν τον εξοφλήσουν από τον Μάιο έως στις 15 Ιουνίου 3% (όσο και σήμερα) και 2% εάν τον εξοφλήσουν από τις 15 Ιουνίου έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων που θα είναι η 15 Ιουλίου. Ο φόρος, χωρίς έκπτωση, θα πληρώνεται εναλλακτικά σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως στα τέλη Ιουλίου.

Καθιερώνεται χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης προκειμένου να μπει τέλος στις παρατάσεις. Η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει στις 15 Μαρτίου και θα κλείνει στις 15 Ιουλίου.

Θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και ποινές  για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, με επιβολή προστίμων ακόμη και στους διοικητές τους, που θα καθυστερήσουν  να αποστείλουν  στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογουμένων (όπως βεβαιώσεις) αποδοχών ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η συμπλήρωση των κωδικών στο έντυπο Ε1,Ε2 και Ε3. Τα πρόστιμα θα είναι για κάθε αρμόδιο υπάλληλο του φορέα 2.500 ευρώ συν 50 ευρώ επιπλέον  για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης αποστολής των στοιχείων των φορολογουμένων τα οποία  θα πρέπει να αποσταλούν στην ΑΑΔΕ  από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου. Πρόστιμα θα αντιμετωπίζουν και ο διοικητής η οι υποδιοικητές της ΑΑΔΕ αν καθυστερήσουν να ανοίξουν την πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για άλλα 5 χρόνια, τη δημιουργία τριών θέσεων υποδιοικητών, καθώς και ότι θα δοθεί  η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ για προσλήψεις διευθυντών και γενικών διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε στον ΕΦΚΑ.

«Θα υπάρξει μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης, είπε  ο κ. Χατζηδάκης. Τα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας περνούν στη διοίκηση και φεύγουν από τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, οι οποίες γίνονται πιο θεσμικές, με κύριο άξονα την αξιολόγηση του έργου του διοικητή και των υποδιοικητών, με τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων που θα αποστέλλονται στη Βουλή».

Θάνος Πασχάλης 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα