back to top
20.6 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

20.6 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Νέο κύμα προσφυγικών ροών προβληματίζει την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Όσο κλείνει κέντρα υποδοχής και λιμάνια η Ιταλία, τόσο το πρόβλημα μεταφέρεται σε άλλες χώρες και κυρίως στην Μάλτα όπου βρίσκουν καταφύγιο πλοία με πρόσφυγες και μετανάστες.

Μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις πραγματοποίησε χθες ο Ματέο Σαλβίνι, κλείνοντας οριστικά τις πόρτες του κέντρου υποδοχής μεταναστών Κάρα ντι Μινέο στη Σικελία που αποτελούσε και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ιταλίας, το Κάρα ντι Μινέο είχε μετατραπεί σε “στρατηγείο του οργανωμένου εγκλήματος” και πράγματι πολλά περιστατικά βίας, θάνατοι και εγκληματικές πράξεις είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Μόλις τον προηγούμενο Ιανουάριο η αστυνομία εξάρθρωσε ένα δίκτυο της νιγηριανής μαφία με έδρα το κέντρο υποδοχής, το οποίο επιδιδόταν σε λαθρεμπόριο κοκαΐνης και μαριχουάνα, αλλά και ένα δίκτυο πορνείας.

Πριν περίπου μία εβδομάδα, οι τελευταίοι φιλοξενούμενοι του κέντρου υποδοχής μεταφέρθηκαν στην Καλαβρία, σε μία αντίστοιχη δομή. Να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια το Κάρα Ντι Μινέο φιλοξενούσε 4.000 μετανάστες. Τον Ιούνιο όμως, όταν και ανακοινώθηκε το οριστικό κλείσιμο από την ιταλική κυβέρνηση, στο κέντρο βρίσκονταν μόλις 152 μετανάστες.

Μάλτα

Στο μεταξύ και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Καρόλα Ρακέτε φαίνεται ότι άνοιξε τον δρόμο για τους διασωθέντες στη Μεσόγειο, καθώς σκάφος, που διέσωσε 65 πρόσφυγες και μετανάστες από διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη την Παρασκευή, έλαβε τελικά άδεια να αποβιβάσει τους διασωθέντες στη Μάλτα.

Μετά τη συντονιστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διασωθέντες θα κατανεμηθούν σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και η Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απευθυνόμενος πριν λίγες ημέρες στον Σαλβίνι του ζήτησε να αναθεωρήσει την στάση του ανοίγοντας τα λιμάνια, σημειώνοντας ότι “δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη να αφήνουμε επί εβδομάδες σκάφη με διασωθέντες να παραδέρνουν στη θάλασσα, επειδή δεν βρίσκουν λιμάνι”.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι απάντησε ότι τα ιταλικά λιμάνια δεν θα ανοίξουν και ζήτησε από τη Γερμανία να αφαιρέσει τη γερμανική σημαία από τα σκάφη των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα