back to top
25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Γιούνκερ: Τα κορονο-ομόλογα είναι ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθηση του ότι τα λεγόμενα κορονο-ομόλογα ή η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελούν «έμπρακτη αλληλεγγύη» εκφράζει σε συνέντευξη του σήμερα στη Liberation ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ λέγοντας παράλληλα ότι «δεν αντιλαμβάνεται καθόλου γιατί κάποιες χώρες όπως η Ολλανδία ή Γερμανία τα απορρίπτουν».

Εξέφρασε ωστόσο την επιφύλαξη ότι τα κορονο-ομόλογα δεν είναι τα κατάλληλα εργαλεία για μια «άμεση απάντηση» στην κρίση. «Ακόμα και αν συμφωνήσουμε επί της αρχής, θα χρειαστούν μήνες έως ότου υιοθετήσουμε την αρχιτεκτονική για τα κορονο-ομόλογα» είπε.

Όμως προσέθεσε ό,τι παρ’ όλα αυτά «το να τα εξαιρέσουμε για πάντα» ως ευρωπαϊκά εργαλεία θα ήταν μια κοντόφθαλμη προσέγγιση.

Ο Γιούνκερ καλωσόρισε τις προσπάθειες της Κομισιόν και εξέφρασε την εκτίμηση του στη διάδοχό του Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν «για την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητά της».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για τις διαφωνίες σχετικά με την οικονομική βοήθεια μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. «Διαβλέπω τον κίνδυνο οι χώρες του Νότου να απομακρυνθούν από την Ε.Ε, αν η Ένωση δεν γνωρίζει πώς να αντιδρά στην έκκληση για αλληλεγγύη που τόσο είναι απαραίτητη».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα