back to top
26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε καραντίνα οικισμός Ρομά – Εκτάκτως στη Λάρισα Τσιόδρας-Χαρδαλιάς – Ευρεία σύσκεψη

Διαβάστε επίσης

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα ευρεία σύσκεψη των τοπικών αρχών με  τους υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο. Στόχος να καταρτιστεί άμεσα ένα σχέδιο δράσης και να αποτραπεί μία «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή.

Μία περιοχή περίπου 5.000 κατοίκων, η οποία περιλαμβάνει τον οικισμό  των Ρομά στην Νέα Σμύρνη, την περιοχή γύρω από αυτόν, αλλά και τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κουτσόχερο, περίπου 15 χλμ έξω από τη Λάρισα, έχει τεθεί σε καραντίνα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στην περιοχήμε ελικόπτερο Super Puma στην 1η Στρατιά Λάρισας για σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη. Ακολούθως θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας στον οικισμό όπου διαπιστώθηκαν τα κρούσματα.

Ο οικισμός Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης, τέθηκε σε καραντίνα από χθες το βράδυ έως και 23 Απριλίου αφού εντοπίστηκαν, αρχικά, ένα κρούσμα κορονοϊού και συγκεκριμένα ένας 32χρονος, ενώ μετά από ιχνηλάτηση, άλλα 20 σε συνολικά 29 δείγματα. Τα δείγματα αφορούν τις στενές επαφές  του 32χρονου Ρομά που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σήμερα το πρωί κλιμάκιο με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων αναμένεται να προχωρήσουνε σε επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στην συνοικία για να εντοπιστεί ακόμη καλύτερα το μέγεθος της διασποράς του ιού.

Επίσης θα απομακρυνθούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ η δήμος Λαρισαίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν αναλάβει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια» τονίζοντας «ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα».

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων «αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης» Επίσης αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι «μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας»

«Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο» είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Στη Λάρισα εκτάκτως κυβερνητικό κλιμάκιο με Χαρδαλιά και Τσιόδρα

Στην Λάρισα μεταβαίνει εκτάκτως με Super Puma μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τη συμμετοχή του εκπροσώπου του υπ.ουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να φθάσει στη βάση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα στις 13.00 και στις 13.30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη.

Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κοινότητας Ρομά που έχει τεθεί σε καραντίνα, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν επίσης ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της γενικής γραμματείας πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επίσης το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της πανελλαδικής συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Βασίλης Πάντζος.

.

Γιώργος Μανουσακάκης – Δημήτρης Πέρρος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα