back to top
25.4 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Φαν Σιπ: «Στην Ελλάδα οι αρχές έδρασαν πολύ γρήγορα»

Διαβάστε επίσης

Αποφασισμένος ν’ αφήσει το δικό του στίγμα στην εθνική Ελλάδας και να την επαναφέρει στις επιτυχίες δήλωσε ο Τζον Φαν Σιπ.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «A’ Bola», ο ομοσπονδιακός τεχνικός παραδέχθηκε το αρνητικό κλίμα που υπήρχε όταν ανέλαβε, αλλά και την ικανοποίησή του για την αντιστροφή που υπήρξε με την ανανέωση σε παίκτες.

Αφού ευχήθηκε λοιπόν να μείνει αρκετό διάστημα για ν’ αφήσει κληρονομιά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, απάντησε για τους Βλαχοδήμο-Σάμαρη, αποθέωσε τον Κρόιφ και συνέκρινε τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ολλανδός τεχνικός:

-Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον Covid-19 και την εξάπλωσή του στην Ελλάδα και την Ολλανδία; «Δεν είμαι στην Ολλανδία, ζω στην Ελλάδα, στην Αθήνα, αλλά παρακολουθώ την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία μέσω τηλεόρασης. Στην Ελλάδα οι αρχές έδρασαν πολύ γρήγορα, έκλεισαν σχολεία και μαγαζιά πρώτα και μετά συνέχισαν ενεργώντας με ταχύτητα για την απομόνωση του κόσμου στο σπίτι του. Έμαθαν από αυτά που συνέβησαν σε άλλες χώρες και έδρασαν γρήγορα, μόλις είδαν τί συνέβη στην π.χ. Ιταλία.

Επίσης, αυτό συνέβη επειδή τα νοσοκομεία εδώ δεν είναι προετοιμασμένα να δεχτούν πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα. Χρειάστηκε να ενεργήσουν γρήγορα επειδή υπάρχει αρκετός ηλικιωμένος πληθυσμός. Οι αρχές δεν ήθελαν να αναλάβουν ρίσκα, έτσι έλαβαν σωστές αποφάσεις και ο κόσμος σέβεται τους κανόνες. Υπάρχουν λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες.

Στην Ολλανδία, η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της “έξυπνης” απομόνωσης, δηλαδή ο καθένας είναι υπεύθυνος από μόνος του για την προστασία των υπολοίπων. Μόνο αργότερα ξεκίνησαν να κλείνουν μαγαζιά και εστιατόρια, ενώ άλλες δραστηριότητες παρέμειναν ανοιχτές. Σε σχέση με άλλες χώρες τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τί είναι καλύτερο. Ίσως έτσι περισσότερα άτομα αποκτήσουν ανοσία συντομότερα και αυτό επιτρέψει την επαναφορά σε μια κανονικότητα στη ζωή τους. Βέβαια, αυτή η κανονικότητα δεν νομίζω να είναι πια αυτό που σκεφτόμασταν ως κανονικότητα πριν».

-Κατά πόσο η πανδημία επηρέασε τον τρόπο εργασίας σας; «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα. Αν ήμουν προπονητής σε κάποιο σύλλογο, η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο, η ρουτίνα δουλειάς ενός ομοσπονδιακού εκλέκτορα δεν είναι η ίδια. Δεν έχω προπόνηση κάθε μέρα με τους παίκτες μου. Σίγουρα, πήγαινα να δω αγώνες ζωντανά κάθε εβδομάδα, είχα συναντήσεις με το τεχνικό επιτελείο μου για να συζητήσουμε για παίκτες, και άλλες συναντήσεις με την ΕΠΟ για τον σχεδιασμό πλάνων. Τώρα, όλα αυτά έχουν σταματήσει».

-Πιστεύετε ότι οι εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος; «Ειλικρινά, κανείς δεν ξέρει τί θα συμβεί. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε την εξέλιξη του ιού. Αυτό θα μας επιτρέψει να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τις αθλητικές διοργανώσεις. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την υγεία του κόσμου, όχι μόνο των παικτών, αλλά και όλων όσων εργάζονται στο περιβάλλον του ποδοσφαίρου. Η απάντηση στο αν θα ξαναρχίσουν οι αθλητικές διοργανώσεις ή όχι θα δοθεί από τον ιό. Αργά ή γρήγορα βέβαια, θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, αυτή είναι η αλήθεια».

-Ποιο θα ήταν το λογικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα; «Οι παίκτες χρειάζονται ξεκούραση. Δεν έχουν προπονηθεί πλέον εδώ και καιρό. Δηλαδή, προπονούνται ή κάνουν κάτι στο σπίτι τους, αλλά δεν είναι το ίδιο. Αλλά αυτή η ξεκούραση είναι διαφορετική από αυτή που έχουν όταν χαλαρώνουν στις διακοπές του καλοκαιριού. Αν καταφέρουμε να τελειώσει η σεζόν στα μέσα Αυγούστου, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν τον Σεπτέμβριο. Δεν γίνεται να υπάρχουν παύσεις τον χειμώνα, μιας και υπάρχει και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θα είναι μια αγωνιστική περίοδος με πολλή μεγάλη ένταση, ίσως με δύο αγώνες την εβδομάδα».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας στην Εθνική Ελλάδος; «Η ομοσπονδία με προσέλαβε τον Αύγουστο. Στόχος είναι να προσπαθήσουμε να προκριθούμε στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση, μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δεν καταφέραμε να προκριθούμε στο ευρωπαϊκό, αλλά όταν μπήκα στην Εθνική ήδη ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουμε κάτι. Κατά δεύτερο λόγο, είναι σημαντικό να ανανεώσουμε την ομάδα και να προσθέσουμε νέα ενέργεια, με νέους ποδοσφαιριστές.

Όταν πλέον και μαθηματικά μείναμε εκτός ευρωπαϊκού, αρχίσαμε να καλούμε νέους παίκτες και να σκεφτόμαστε το μέλλον. Είναι σημαντικό να αναδιαρθρώσουμε λίγο την ομάδα. Έτσι, την κατάλληλη στιγμή καλέσαμε ελπιδοφόρους παίκτες και είχαμε καλά αποτελέσματα στα τελευταία τρία ματς, όπως επίσης κάναμε και έναν καλό αγώνα με την Ιταλία. Θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Αλλά πάντα έχουμε στο μυαλό μας τους παίκτες που είναι σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι παίκτες υψηλού επιπέδου πάντα θα έχουν την ευκαιρία να είναι στην ομάδα. Το σημαντικότερο είναι να έχεις παίκτες που νιώθουν περηφάνια που παίζουν για την Εθνική. Δεν ήμουν στο τιμόνι της τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, αλλά υπήρχε αρνητική ενέργεια γύρω από την ομάδα, προβλήματα μεταξύ παικτών, προβλήματα μεταξύ των παικτών και της Ομοσπονδίας. Προσπαθούμε να τα αφήσουμε αυτά πίσω μας και να φέρουμε νέο πνεύμα, νέα ενέργεια και έναν νέο τρόπο με τον οποίο θα αγωνιζόμαστε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα