back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Politico: Πέντε κρίσιμα ζητήματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν λάβει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού λειτουργού, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν ένα μάλλον «τυφλό» εργαλείο που επί της ουσίας «στραγγαλίζει» την οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνική ζωή.

Για να επινοήσουν μια πιο ενδεδειγμένη «απάντηση» στον ιό, ωστόσο οι κυβερνήσεις και οι εμπειρογνώμονες χρειάζεται να έχουν μια καλύτερη γνώση του τι ακριβώς αντιμετωπίζουν. Υπάρχουν ακόμα κρίσιμα «κενά» και στην επιστημονική εξήγηση του ιού και στο πώς λειτουργεί και εξαπλώνεται. Υπάρχουν πέντε ζητήματα που οι επιστήμονες θα πρέπει να απαντήσουν άμεσα:
Μπορεί κανείς να μολυνθεί ξανά από τον κορονοϊό;
Για τις κυβερνήσεις που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το οικονομικό κόστος της απαγόρευσης κυκλοφορίας ,το σενάριο επαναλειτουργίας των καταστημάτων θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα για εκείνους που είχαν μολυνθεί, και αν μπορούν να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή ανάμεσα σε άλλους που δεν είχαν νοσήσει. Ένα εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το ποσοστό αντισωμάτων που έχουν αναπτυχθεί και στους μεν και στους δε. Μιλώντας στο Politico ο Ντέιβιντ Κάβανο από το Ινστιτούτο Ανοσιολογίας και Λοιμόξεων του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είπε πως «δεν μπορεί κανείς να πει ότι κάποιος με αντισώματα έχει αναπτύξει και ανοσία. Ειλικρινά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για το εάν κάποιος έχει αναπτύξει ανοσία μετά την μόλυνσή του από τον συγκεκριμένο ιό». Υπάρχουν στοιχεία από τη Νότια Κορέα που δείχνουν ότι ο κόσμος μπορεί να νοσήσει εκ νέου από τον κορονοϊό, για τον λόγο αυτό κάποιες κυβερνήσεις που εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης «διαβατηρίων ανοσίας» σε ανθρώπους που είχαν ασθενήσει, χρειάζονται πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στο θέμα αυτό.
Πως μεταδίδεται ο ιός;
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κορονοϊός διαδίδεται μέσω σταγονιδίων αναπνοής και για τον λόγο αυτό υπάρχει η οδηγία από την αρχή όταν βήχουμε και φτερνιζόμαστε να χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της μόλυνσης. Πέραν από αυτό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Μπορεί και σε ποιο βαθμό να μολυνθούμε ακουμπώντας επιφάνειες; Πόσο παραμένει «ζωντανός» ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες; «Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο παραμένει «ζωντανός» ο ιός σε επιφάνειες. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι παρόμοιοι με τον Covid 19 ιοί ίσως να παραμένουν σε επιφάνειες για κάποιες ώρες ακόμα και μέρες» αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο επίσημο site του. Όσο επιχειρούμε την ανίχνευση του ιού έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τη διάρκεια «ζωής» του σε διάφορες επιφάνειες και κυρίως για την «επόμενη μέρα» με το άνοιγμα διαφόρων καταστημάτων και υπηρεσιών.
Έχει καμία σχέση ο καιρός;
«Πολύς κόσμος θεωρεί ότι ο ιός θα «φύγει» τον Απρίλιο με τη ζέστη, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας» δήλωνε τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος, θεωρώντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα κάνει πιο εύκολη τη μάχη εναντίον της πανδημίας. Με τη διαρκή εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο αυτή η θεωρία είναι αμφισβητήσιμη. «Με δεδομένο ότι χώρες με υψηλές θερμοκρασίες όπως η Αυστραλία και το Ιράν βλέπουν εξάπλωση του ιού, δεν μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα» αναφέρουν σε έρευνα τους επιστήμονες που ανήκουν στις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών και Ιατρικής.
Ποιον «σκοτώνει» ο ιός;
Ο ιός είναι πιο θανατηφόρος σε ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα, αλλά το γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς.
Για το θέμα αυτό ο ΠΟΥ γράφει: «ενώ ακόμα μαθαίνουμε το πώς επηρεάζει τον κόσμο ο Covid 19 οι πιο ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα (αυξημένη πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα, καρκίνο και διαβήτη) εμφανίζουν πιο ταχείς ρυθμούς ασθένειας από άλλους». Στη Γερμανία ο μέσος όρος των ασθενών είναι τα 82 έτη, όμως θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 45 χρόνια.
Πώς «σκοτώνει»;
Η απάντηση για το ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από τον Covid 19 ενώ άλλοι επιβιώνουν είναι ένα ερώτημα για το πόσο θανατηφόρος είναι ο κορονοϊός ή πόσο επικίνδυνος είναι. Η ηλικία και μια εύθραυστη υγεία ίσως οδηγήσουν σε θάνατο, αλλά και άλλοι παράγοντες είναι υπό μελέτη. Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν πως η «ποσότητα» του ιού στην οποία εκτέθηκε ένας άνθρωπος όταν συνέβη αυτό παίζει ρόλο στο πόσο θα ασθενήσει από τον κορονοϊό. Άλλοι θέτουν ακόμα και θέμα γονιδίων.
Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα