back to top
25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον – το 59% των Βρετανών θέλουν την παραίτηση του Ντ. Κάμινγκς

Διαβάστε επίσης

Η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών δεν φαίνεται να έχει πειστεί από τα επιχειρήματα, που προέβαλλε ο ανώτατος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς σχετικά με την παραβίαση του lock down.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η YouGov στη σχετική ερώτηση το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον παραβίασε ξεκάθαρα τους κανονισμούς, που επέβαλλε το lockdown παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Κάμινγκς περί αντιθέτου, ενώ το 59% θέλει την παραίτηση του.

“Οργή στο Συντηρητικό κόμμα”

Το «δεξί χέρι» του Τζόνσον και ο αρχιτέκτονας της προεκλογικής του καμπάνιας όπως και εκείνης υπέρ του Brexit έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ της Βρετανίας όλο αυτό το διάστημα επειδή φέρεται να παραβίασε τους περιοριστικούς κανόνες όταν ταξίδεψε 240 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο για να βρεθεί με την οικογένειά του. Ο Κάμινγκς όχι μόνο δεν απολογήθηκε αλλά δεν έδειξε καν μεταμέλεια ούτε φυσικά άφησε να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί.

Κάτι που όμως έκανε χθες ο υφυπουργός Σκωτίας, Ντάγκλας Ρος. «Υπάρχουν σημεία στις εξηγήσεις που έδωσε με τα οποία έχω προβλήματα» εξήγησε μέσω Twitter ο Ντάγκλας Ρος, χθες, την επομένη της συνέντευξης που έδωσε ο Κάμινγκς για να εξηγήσει τη συμπεριφορά του. «Κάτοικοι της περιφέρειάς μου δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν οικείους τους, οικογένειες δεν μπόρεσαν να πενθήσουν μαζί, άνθρωποι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν ασθενείς συγγενείς τους επειδή ακολούθησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης» εξήγησε σε επιστολή του ο Ρος. «Δεν μπορώ να τους πω πως είχαν όλοι άδικο και πως ένας σύμβουλος της κυβέρνησης είχε δίκιο».

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 20 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ζητούν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να απομακρύνει τον βασικό σύμβουλό του και πολλούς υπουργούς να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για τη συμπεριφορά του Κάμινγκς. Ενας άλλος βουλευτής των Τόρις, ο Σάιμον Τζαπ, δήλωσε χθες δημοσίως ότι αισθάνεται «οργή και απογοήτευση» για τον Κάμινγκς, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί.

Γιατί δεν διώχνει ο Τζόνσον τον Κάμινγκς;

Σύμφωνα με το Politico για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο Ντόμινικ Κάμινγκς δεν είναι απλά ένας αποτελεσματικός πολιτικός σύμβουλος. Ο Κάμινγκς είναι πίσω από κάθε «επιχείρηση» στην Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι εκείνος που καθοδηγεί επί της ουσίας τον Τζόνσον, ενώ απαιτεί από άλλους αξιωματούχους και υπουργούς την αφοσίωση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, πολύ περισσότερο από ό,τι το κάνει ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα