back to top
26.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

26.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: Τριπλασιασμό δικαιούχων και κονδυλίων και επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Διαβάστε επίσης

Τριπλασιασμό δικαιούχων και κονδυλίων με παράλληλη επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προβλέπει -μεταξύ άλλων- το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021, που ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Στόχος του προγράμματος -η υλοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει 1η Αυγούστου- είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού υπό την βαριά σκιά της υγειονομικής κρίσης.

Συνολικά θα καλυφθούν 413.000 δικαιούχοι (300.000 από το νέο πρόγραμμα και 113.000 από το προηγούμενο, το οποίο παρατείνεται.

Αναλυτικότερα, οι 10 άξονες του νέου προγράμματος είναι οι εξής:

  • Τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
  • Αυξάνονται οι ωφελούμενοι του προγράμματος από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού.
  • Για πρώτη φορά υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στην νησιωτική Ελλάδα, καθώς έως τώρα η επιδότηση αφορούσε μόνο τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα.
  • Αυξάνεται την συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και παράλληλα μειώνεται την συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.
  • Αυξάνεται την επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.
  • Διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, ο νομός του Έβρου.
  • Αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
  • Μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%.
  • Παρέχεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ
  • Παρατείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου το υφιστάμενο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 και η ισχύς των 113.000 επιταγών κοινωνικού τουρισμού που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Το πρόγραμμα βήμα προς βήμα

Το πρόγραμμα, ξεκινάει την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μετά από πρόσκληση του ΟΑΕΔ.

Για το τρέχον πρόγραμμα περιόδου 2019-2020, που ουσιαστικά έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την επιμήκυνσή του έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μια συγκεκριμένη οικονομική αξία που αποτελεί την επιδότηση των διακοπών. Ο συνολικός αριθμός και η οικονομική αξία των επιταγών ορίζεται σε ετήσια βάση και εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.

Ο ΟΑΕΔ θα δημοσιεύσει Δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

  • 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ.

Η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται επίσης ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, με την οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης.

Κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.

Για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων απαιτείται μόνο η εξακρίβωση της νόμιμης λειτουργίας τους. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται σε ένα δυναμικό Μητρώο, αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι που λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα που επιθυμούν από το Μητρώο και επικοινωνούν με την επιχείρηση για την κράτηση δωματίου στη χρονική περίοδο που τους ενδιαφέρει κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1:

1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ, 4ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (2 ΠΑΙΔΙΑ 5 + 10 ΕΤΩΝ) ΣΕ ΝΗΣΙ

6 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 3 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 600€ (2 ΔΙΚΛΙΝΑ Χ 50€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 6 ΒΡΑΔΙΑ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 96€ (2 ΔΙΚΛΙΝΑ Χ 8€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 6 ΒΡΑΔΙΑ)

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΝΑΥΛΟ 60€ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ)

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 55€ (2 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Χ 20€, 1 ΠΑΙΔΙ Χ 15€ + 1 ΠΑΙΔΙ ΔΩΡΕΑΝ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 55€ (2 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Χ 20€, 1 ΠΑΙΔΙ Χ 15€ + 1 ΠΑΙΔΙ ΔΩΡΕΑΝ)

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 655€ (81%)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 151€ (19%)

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2:

5 ΜΕΡΕΣ , 3ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΠΑΙΔΙ 3 ΕΤΩΝ) ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 212€ (1 ΤΡΙΚΛΙΝΟ Χ 53€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 4 ΒΡΑΔΙΑ)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 68€ (1 ΤΡΙΚΛΙΝΟ Χ 17€ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Χ 4 ΒΡΑΔΙΑ)

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ = 212€ (76%)

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 68€ (24%)

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα