back to top
29.5 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

29.5 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

ESM: Εσφαλμένα τα δημοσιεύματα για επέμβαση υπέρ των ελληνικών τραπεζών

Διαβάστε επίσης

Ως “εσφαλμένα” χαρακτηρίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, για ενδεχομένη παρέμβαση στις τράπεζες.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε σχετικά πως «ο ESM παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα ως μέρος των υποχρεώσεών του ως μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας».

Υπογραμμίζει όμως ότι «οι αναφορές του Τύπου σχετικά με τη συμμετοχή του ESM σε προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανό σχέδιο επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι εσφαλμένες».

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην αγορά για την επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την πτώση των τραπεζικών μετοχών, προκάλεσαν την επερχόμενη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυήσεων» για μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Αυτό επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών ενώ  Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανικός Τύπος κάνει εκτενείς αναφορές στην ελληνική οικονομία . Ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια επιρρίπτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στον απόηχο της «βουτιάς» της Τετάρτης στο ΧΑ. «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank», o τίτλος της FAZ.
«Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες. Τώρα μια διάσωση φαίνεται να είναι κοντά –ωστόσο ενδεχομένως με έξοδα των φορολογουμένων», γράφει η Die Welt.
Μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αποστέλλει το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης, με αφορμή την σεναριολογία περί αναβολής η ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση βγήκε βιαστικά από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα αφήνοντας 24 δισ. ανεκμετάλλευτα για τις τράπεζες, ανέφερε στον “Αθήνα 9.84” ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Χαρακτήρισε ως “μίζερη” την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, που δεν έλυσε το πρόβλημα, όπως είπε.

  • Ετικέτες
  • ESM
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα