back to top
27.4 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

27.4 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Ν. Δένδιας: Γεωστρατηγική επένδυση η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Διαβάστε επίσης

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την περιφερειακή συνεργασία με έμφαση στις επαφές των λαών και της κοινωνίας των πολιτών και των νέων αναμένεται να αναφερθεί σήμερα (12.30) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης “Διαδικασίας του Βερολίνου” την οποία συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου την προσήλωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί “γεωστρατηγική επένδυση” για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Η “Διαδικασία του Βερολίνου” διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας που επιδιώκουν να πάρουν το “πράσινο φως” για τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής τον ερχόμενο μήνα που θα “σφραγίσει” την έναρξη των διαπραγματεύσεων τους με την Ε.Ε.
Η Βουλγαρία “μπλοκάρει” με “βέτο” την ευρωπαϊκή πορεία της Β Μακεδονίας ζητώντας να τεθούν τρεις προϋποθέσεις στο διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Ε.Ε: σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, η Ε.Ε να χρησιμοποιεί το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και όχι το σύντομο Β. Μακεδονία ενώ θέτει και ζήτημα γλώσσας μην αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει “μακεδονική”.
Την ίδια ώρα, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία σε αυτή τη φάση, προβάλλοντας ως αιτία, την μονομερή Εκλογική Μεταρρύθμιση. Πρόκειται για: Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.
Ευρω-Αραβική Σύνοδος
Στις 14.45, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρέμβει στην 5η συνάντηση του EU-Arab Summit,η οποία θα διεξαχθεί επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης. Εγγραφές για την παρακολούθηση μπορούν να γίνουν μέσω του σχετικού site: https://www.euroarabsummit.com

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα