back to top
33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Η πολιτική και δικαστική διάσταση των μισθών

Διαβάστε επίσης

Το ακανθώδες θέμα των μισθών αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο από τον Ιανουάριο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο.

Αυξάνονται οι μισθοί από την 1η Ιανουαρίου λόγω της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, φέρνοντας αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, από 112 έως και 322 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, λόγω έκτακτων μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2021, θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο με προοπτική να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Η ΓΣΕΕ έχει επισημάνει την επιτακτική ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού Την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου μισθού, τονίζοντας ότι σήμερα βρίσκεται κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.

Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες, μετά από τηνμ προσφυγή του ΣΕΒ.

Από την απόφαση, θα κριθεί αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.

Δηλαδή, 2.340 ευρώ το χρόνο.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν μισθό για όλους χωρίς 3ετίες και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Μάλιστα, από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κριθεί το ύψος των αποδοχών και των μελλοντικών εργαζομένων, καθώς προβλέπεται πως τα επιδόματα προϋπηρεσίας (οι λεγόμενες 3ετίες) θα «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα