back to top
30.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

30.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναστολή συμβάσεων: Ημερομηνίες – σταθμοί για πληρωμές, δηλώσεις, ελέγχους

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις ημερομηνίες -σταθμούς περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την κυκλοφορία των εργαζομένων.

Από τον προγραμματισμό εξαρτάται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και το αν εργοδότες και εργαζόμενοι θα αποφύγουν πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 300 έως και τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Έως τις 14 του μηνός, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν εκ προοιμίου τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή το Φεβρουάριο και να γίνουν ορθές επαναλήψεις, δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Την ίδια μέρα εκπνέει η προθεσμία υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 από τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Από 15 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι εντατικοί έλεγχοι τόσο ως προς την κυκλοφορία των εργαζομένων, όσο και ως προς την τήρηση των ειδικών εργασιακών ρυθμίσεων και των μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον κορονοϊό, στο πλαίσιο του νέου lock down.

Έως τις 21 του μηνός, υποβάλλονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» οι δηλώσεις για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και ορθών επαναλήψεων για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και για τον Ιανουάριο 2021.

Στις 5 Μαρτίου, θα καταβληθεί στους εργαζομένους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αναστολές Φεβρουαρίου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα