back to top
24.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

24.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Σήμερα η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το το εμβόλιο της Astrazeneca – Αύριο ο ΠΟΥ

Διαβάστε επίσης

Σήμερα, αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να δημοσιεύσει την επικαιροποίηση της αξιολόγησής του για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)  όλα δείχνουν ότι θα είναι θετική γαι το εμβόλιο, όπως θετική ήταν και η προκαταρκτική γνωμοδότηση της περασμένης Τρίτης . Σύμφωνα με εκείνη την εισήγηση, «το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα»,  οι περιπτώσεις των θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι ελάχιστες σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Το πόρισμα της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον καθώς περίπου 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια ανθρώπων που εμβολιάσθηκαν, προκάλεσαν αναστάτωση σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία η Ιταλία και η Ισπανία, να προχωρήσουν, για προληπτικού λόγους, στην αναστολή του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αναμένοντας τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ εξετάζει έναν μικρό αριθμό αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

Αύριο Παρασκευή αναμένονται τα πορίσματα  της επιτροπής  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των εμβολίων.

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)

Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν  απρόσκοπτα τα προγράμματα εμβολιασμού με το εμβόλιο της ΑstraZeneca . Αυτό υπογράμμισε χθες σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Παρότι, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ η μελέτη όλων των δεδομένων για την ασφάλεια του εμβολίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο ο διεθνής υγειονομικός φορέας επαναδιατυπώνει τη βεβαιότητα ότι τα οφέλη υπερέχουν των όποιων πιθανών κινδύνων.

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης του ΕΜΑ, Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν άμεσα τη χορήγηση του εμβολίου μόλις ο ΕΜΑ δώσει το πράσινο φως, ενώ το γερμανικό υπ. Υγείας διευκρίνισε ότι η απόφαση του ΕΜΑ θα είναι απολύτως δεσμευτική. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χάνο Κουτς τόνισε: «Η απόφαση του ΕΜΑ είναι δεσμευτική και θα την ακολουθήσουμε, διότι θα αξιολογήσει κατά πόσον τα νέα στοιχεία από τη Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πιθανώς οδηγήσουν σε άρση αδειοδότησης».

Η Σουηδία έγινε μόλις την περασμένη Τρίτη το τελευταίο ευρωπαϊκό κράτος που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ακολουθώντας τα βήματα δώδεκα άλλων χωρών που έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο από την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενες ανησυχίες για πιθανά θρομβοεμβολικά επεισόδια. Η αναστολή εμβολιασμών στην Ευρώπη κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν μεταλλασσόμενο ιό που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διερευνήσει αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια. Ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, μεταξύ άλλων.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η πλήρης ανασκόπηση των δεδομένων ασφαλείας που αφορούν περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο, στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο, δεν αποκάλυψε «καμία ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο» για θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Οι αναστολές, οι οποίες έρχονται αντίθετα προς τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές να κάνουν περισσότερο με την πολιτική και λιγότερο με την επιστήμη. Και οι δύο υπηρεσίες ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι διενεργούν πρόσθετες έρευνες για το εμβόλιο, λίγες μέρες αφότου και οι δύο δήλωσαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κάτι τέτοιο αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατέστησε χθες σαφές ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να είναι απλός παρατηρητής στον κλιμακούμενο αγώνα για τις αποστολές εμβολίων. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε για τις εξαγωγές εμβολίων. «Βρισκόμαστε στην κρίση του αιώνα και δεν αποκλείω τίποτα για τώρα, επειδή πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι Ευρωπαίοι εμβολιάζονται το συντομότερο δυνατό».

Η ίδια απείλησε να διακόψει τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες, που αρνούνται να μοιραστούν τις δικές τους δόσεις,  δειχνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, όπως είπε είναι No 1 προορισμός για εξαγωγές από την Ε.Ε., αλλά δεν στέλνει κανένα εμβόλιο πίσω. «Παρατηρήσαμε ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες, στην πραγματικότητα έχουν εξαχθεί 10 εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟμισιόν

«Οι ανθρώπινες ζωές, οι πολιτικές ελευθερίες και επίσης η ευημερία της οικονομίας μας εξαρτώνται από αυτό, από την ταχύτητα του εμβολιασμού… οπότε η παραγωγή εμβολίων και η χορήγηση εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν προτεραιότητα», δήλωσε ο Φον Ντερ Λάιεν.

Η Ευρώπη πρώτα

«Θέλουμε να δούμε την αμοιβαιότητα και την αναλογικότητα στις εξαγωγές και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε ό, τι εργαλείο χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτό». Πρόσθεσε: «Πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει το δίκαιο μερίδιό της».

Η Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι «δεν αποκλείει» να παραιτηθεί από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή να καταλάβει τον έλεγχο της παραγωγής, επικαλούμενη το άρθρο 122 της συνθήκης Ε.Ε., το οποίο θα επέτρεπε στην Ένωση να λάβει «κατάλληλα μέτρα για την οικονομική κατάσταση» εάν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια ορισμένων προϊόντων. Σημείωσε ότι την τελευταία φορά που επικαλέστηκε τη διάταξη ήταν κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 – που δείχνει το μέγεθος της τρέχουσας κατάστασης.

Η ιδια πρόσθεσε  ότι θα φέρει το θέμα στο τραπέζι της συνόδου κορυφής στη συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα. Εκεί, μπορεί να βασιστεί σε αντίγραφα ασφαλείας από μερικές λιγότερο ρομαντικές ψυχές, όταν πρόκειται για εμπόριο: «Υποστηρίζω τις ανακοινώσεις που έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής… ειδικότερα για να απαιτήσει αμοιβαιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα