back to top
28.8 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

28.8 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

Μικρά και στοχευμένα βήματα χαλάρωσης – Ανοίγουν υπηρεσίες αισθητικής και αρχαιολογικοί χώροι – Τι συζητείται για τα Σ/Κ και την μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Διαβάστε επίσης

Σε δοκιμασία θέτει η επιδημιολογική επιδείνωση και οι επιπτώσεις της στο υγειονομικό σύστημα, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μάλιστα από τη Δευτέρα στην διαδικασία σταδιακής χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα ορισμένων οικονομικών τομέων. Αύριο, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθεί τους περιορισμούς που κρίνει σκόπιμο και ασφαλές να αρθούν, για την αποσυμπίεση της κόπωσης και την ενεργοποίηση της οικονομίας .

Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν μπορούν παρά να ληφθούν, κάτω από το βάρος των 3.465 νέων κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες ,την απειλητική άνοδο του αριθμού των διασωληνωμένων σε 630 και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ όλης της επικράτειας.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη  πίεση ωστόσο πρέπει «να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας». Σύμφωνα με την κα Πελώνη, «λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε ένα κοντινό ορίζοντα με σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, πάντοτε  με κανόνες και αυξημένη προσοχή».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι «δεν μιλάμε για ανοίγματα, δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη λέξη», όπως είπε. Μιλάμε- πρόσθεσε- για εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, τα οποία θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης, δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός και ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, ενώ σημείωσε ότι οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο CNN δήλωσε ότι οι αποφάσεις για μέτρα χαλάρωσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες 48 ώρες και θα ισχύσουν από τη Δευτέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί  και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν «έξυπνες κινήσεις» για την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων χωρίς συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας. Η επιτακτική ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο μείγμα περιορισμών και ενεργοποίησης της οικονομίας είναι προφανής το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα πρώτα βήματα εξόδου από τους αυστηρούς περιορισμούς με δεδομένο ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν επιτρέπει λάθος επιλογές.

Θετική παράμετρος στους προβληματισμούς των ειδικών είναι η από καιρού εκφρασμένη πρόβλεψη των επιστημόνων και των μοντέλων πρόγνωσης ότι σε αυτό το χρονικό σημείο αναμένεται ούτως η άλλως η κορύφωσης του τρίτου κύματος της διασποράς και η βεβαιότητα πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης και αργή αλλά σταθερή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Με βάση την ανάγκη αποσυμπίεσης  αναμένονται αύριο τα πρώτα, σταδιακά και στοχευμένα μέτρα χαλάρωσης . Ένα από αυτά που έχει κριθεί σκόπιμο να υλοποιηθεί είναι η χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με την ώρα της απαγόρευσης να μετακινείται από τις 7μμ στις 9μμ.  Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται να αρθεί αφορά στην απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνηση, μετρό του οποίου η εφαρμογή ήταν εξαιρετικά προβληματική και    καταστρατηγήθηκε στην πράξη.

Επίσης, αναμένεται  να επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες καλλωπισμού  όπως τα κομμωτήρια και τα καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο πλαίσιο της αποσυμπίεσης της κόπωσης των πολιτών.

Ταυτόχρονα με την πρόβλεψη για επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα καταστήσει δυνατό το άνοιγμα δραστηριοτήτων που μπορούν αν γίνουν σε ανοικτούς χώρους . Για παράδειγμα , μία  προσαρμογή  που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των 2 χλμ. και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. 

Επιδημιολογική επιδείνωση

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, 630 διασωληνωμένους και 56 θανάτους. Από τα νέα κρούσματα, τα 1.702 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Μόνο μέσα στον Μάρτιο και όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση έγιναν 7.500 διακομιδές ασθενών με Covid από τους οποίους οι 3.700 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Για περισσότερες από 200 διακομιδές σε νοσοκομεία της Αττικής καθημερινά έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φωνές που τονίζουν ότι στην παρούσα φάση με την έκρηξη των κρουσμάτων, η παράταση του lockdown αποτελεί μονόδρομο.

Υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Για τα σχολεία είπε ότι «δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα».

Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας. «Πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου, του συγγενούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού» τόνισε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας πάντως ότι «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα». «Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την «ελαφρή» συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας.

«Η μόνη λύση είναι η μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους συντεταγμένα». Αυτό τονίζει ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σχολιάζοντας το διπλό αρνητικό ρεκόρ της Τετάρτης με τα 3.465 κρούσματα και τους 630 διασωληνωμένους. Στην παρέμβασή του για την πανδημία του κορωνοϊού μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Δερμιτζάκης έγραψε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους συντεταγμένα! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω».

Στον αντίποδα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι χρειαζόμαστε «ακόμη έναν μήνα lockdown εάν θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση», τονίζοντας ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν, όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια.

Όπως υποστήριξε ο κος Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος» υπογραμμίζοντας πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαΐου.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα