back to top
22.5 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

22.5 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Πιέσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου

Διαβάστε επίσης

Πιέσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου ασκεί ο εμπορικός κόσμος που βρίσκεται πλέον στα όρια του.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης προειδοποιεί με κινητοποιήσεις και δράσεις αν κυβέρνηση και επιδημιολόγοι δεν δώσουν το πράσινο φως για επαναλειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συνεδρίασης της Τετάρτης αναμένεται να τεθεί η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τη μέθοδο του click inside δηλαδή ραντεβού των καταναλωτών για ψώνια εντός των καταστημάτων. Οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες ωστόσο δεν εξετάζονται χιλιομετρικοί περιορισμοί. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα γίνεται και σταδιακή άρση των περιοριστική μέτρων, κάτι που σημαίνει πως την εβδομάδα 12 Απριλίου να ενταχθεί στις επιλογές το click away και με άξονα το Πάσχα να υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση των μέτρων για τα ψώνια στα καταστήματα.

Στόχος πάντως είναι να μην χαθεί ο τζίρος του Πάσχα που κυμαίνεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ σε μια συγκυρία που το εμπόριο κατέγραψε μεγάλες απώλειες από την Χριστουγεννιάτικη αγορά καθώς επίσης και την περίοδο των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες του λιανεμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2021 κυμαίνεται κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ , με την κυβέρνηση να αναπληρώνει μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ.

Εστίαση ο μεγάλος ασθενής

Η επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης τοποθετείται χρονικά πιθανότατα μεταξύ 15 και 20 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, η πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα είναι αρχικά η επαναλειτουργία μόνο εστιατορίων και καφετεριών και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει το τσουνάμι των λουκέτων στην εστίαση μετά την άρση των μέτρων προχώρα εντός της εβδομάδας στην ανακοίνωση ενός νέου στοχευμένου προγράμματος για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης μέσω της παροχής επιδότησης με τη μορφή κεφαλαίων κίνησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότηση ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και μέσω ΕΣΠΑ οι επιχειρηματίες θα λάβουν επιδότηση για τα πρώτα έξοδα κίνησης εφόσον έχουν υποστεί ζημιά τουλάχιστον 30% το 2020, σε σχέση με το 2019, ενώ θα χρηματοδοτείται με μετρητά το 20% της αγοράς πρώτων υλών, για τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν τιμολόγια εντός 6 μηνών.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα