back to top
29.6 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

29.6 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ πριν το διπλό ραντεβού Δένδια με Ερντογάν – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Διαβάστε επίσης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια,  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να αμβλύνει τους τόνους της τουρκικής ρητορικής και δηλώνει έτοιμος «να συζητήσω όλα τα σημεία διαφωνίας με τον Δένδια κατά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου μου στην Άγκυρα».

«Σχεδιάζουμε να τον υποδεχτούμε (τον Ελληνα ΥΠΕΞ ) σε φιλική ατμόσφαιρα», προσθέτει ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας και σημειώνει ότι ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές. «Δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες χώρες για να τα πούμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα και πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του αυτή.

Επιχειρώντας να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για συνομιλίες θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, είπε ότι «ο καθένας μπορεί να έχει συνομιλίες με τον άλλον για την οριοθέτηση θαλασσιών ζωνών».

Με χαμηλές προσδοκίες μετέβη σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όπου έγινε δεκτός στις 3 το μεσημέρι από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν μετά από σχετική πρόσκληση, που έφτασε στην Αθήνα, χθες το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ που αποτέλεσε και τον λόγο της 24ωρης αναβολής του ταξιδιού.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν συνάντησε Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, το 2017. Ήταν και η τελευταία επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου στην Άγκυρα, έως σήμερα.

Η ατμόσφαιρα πάντως είναι ήδη επιβαρυμένη καθώς ο Ερντογάν χθες διεμήνυσε προς τη Δύση ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω από τις μονομερείς του διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας μάλιστα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και ενώ λίγες ώρες πριν είχε πει πως η Τουρκία παραμένει «δεσμευμένη» στον στόχο της πλήρους ένταξής της στην ΕΕ, ζητώντας ωστόσο ίση μεταχείριση.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί, όπου έγινε αντιληπτό στην Αθήνα ότι η Τρίπολη αναζητά νέες ισορροπίες καθώς υπήρξε συμφωνία για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών που είχαν διακοπεί το 2010 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών υπό τον συντονισμό πλέον των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Σε αυτό το κλίμα ο Δένδιας αναχώρησε το μεσημέρι για την Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΞ, με την αποστολή του, να μεταφέρει μήνυμα της Αθήνας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μία κίνηση που αναμένεται να δείξει τις προθέσεις της Άγκυρας και αν θα επιχειρηθεί τελικά εξισορρόπηση των εμπρηστικών δηλώσεων.

Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού. Επίσης θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και στη Συρία. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το θέμα των προκλήσεων και της προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στο τραπέζι και το Κυπριακό, με την Αθήνα να παραμένει σταθερή στις θέσεις της κρατώντας παράλληλα χαμηλούς τόνους.

Αλεξάνδρα Βουδούρη , Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα