back to top
22.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ι.Χ: Ξεκίνησε η διαδικασία για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – 130.000 κάτοχοι οχημάτων που τα έθεσαν σε ακινησία μπορούν να τα επανακυκλοφορήσουν

Διαβάστε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα μπορούν να ξεκινήσουν να πληρώνουν από σήμερα και μέχρι στο τέλος του χρόνου στην εφορία ώστε να ξαναβγάλουν τα οχήματά τους σε κυκλοφορία περίπου 130.000 κατόχοι Ι.Χ οι οποίοι τα είχαν θέσει ηλεκτρονικά σε προσωρινή ακινησία προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή εξ ολοκλήρου των φετινών ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)οι διαδικασίες άρσης της ακινησίας του οχήματος θα διενεργούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myCar, που άνοιξε ήδη, ενω όπως προβλέπει σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η άρση της ακινησίας των οχημάτων δεν θα συνερπάγεται κανένα πρόστιμο.

Ειδικότερα στην εφαρμογή myCar: «Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση» της ΑΑΔΕ οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος. Αφού προηγηθεί διασταύρωση για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο η όχι υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας. Αφού καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες άρσης της ακινησίας που αντιστοιχούν στα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες του οχήματος μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες που κρατούσαν στο σπίτι τους (δεν είχαν υποχρέωση να τις καταθέσουν, όπως παλιά, στην εφορία) και να το κυκλοφορήσουν ελεύθερα για τον μήνα η τους μήνες που πλήρωσαν για την άρση ακινησίας τους. Κι αυτό, σύμφωνα με την νομοθεσία, μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Ένα παράδειγμα: Ιδιοκτήτης οχήματος που θέλει να επανακυκλοφορήσει το Ι.Χ του για δυο μήνες θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. Δεν προστίθεται δηλαδή και ένας έπιπλον μήνας ως πρόστιμο όπως ίσχυε πρόπερσι.

Π.χ για όχημα 2.000 κυβικών που έχει ετήσια τέλη 690 ευρώ για διάστημα δυο μηνών (Μάιο και Ιούνιο) η επιβάρυνση είναι 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Διευκρινίζεται ότι εάν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες και θέσει σε ακινησία το όχημά του (δηλώνοντας και το σημείο στάθμευσης) τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφού αφαιρεθεί το διπλάσιο ποσό από τους καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας για δύο μήνες.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα