back to top
26.6 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

26.6 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Μ. Τσαβούσογλου – Αναχώρησε πεζή με τον Ν. Δένδια για τη συνάντηση στο ΥΠΕΞ

Διαβάστε επίσης

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη κίνηση να περπατήσουν πεζή από το Μέγαρο Μαξίμου προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου η συνάντησή τους ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στις 11:20.

Το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός καταδεικνύει την καλή ατμόσφαιρα, που πιθανώς επικράτησε, κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του κ. Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για καλό κλίμα και σημειώνουν ότι διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για προώθηση μίας θετικής ατζέντας.

Προτεραιότητα στις συνομιλίες αδιαμφισβήτητα αποτελεί η συνάντηση, που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αρκετά δημοσιεύματα άλλωστε στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι αυτή η συνάντηση θα κρίνει και τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να θέσει όλες τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας στο τραπέζι.

Και στο πλαίσιο αυτό είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ λέγοντας πως «ο τελικός μας στόχος είναι η επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων με την Ελλάδα και η επίτευξη μιας οριστικής λύσης, όχι απλώς να βελτιώσουμε τα πράγματα». Επέμεινε στη θέση ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των 6 μιλίων στο Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Σε μία υποθετική κατάσταση στην οποία θα οριοθετήσουμε μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Για παράδειγμα, το εύρος των χωρικών υδάτων είναι εκκρεμές ζήτημα στο Αιγαίο. Δεν απορρίπτουμε κατηγορηματικά χωρικά ύδατα μέχρι 12 ναυτικά μίλια όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις. Η Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος αποτελούν τέτοια παραδείγματα. Ωστόσο, με 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση». Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη υπεραμύνθηκε του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ υποστήριξε ότι το «Oruc Reis» κινήθηκε εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» το 2020 και ζήτησε από την Ελλάδα να στηρίξει τη θετική ατζέντα των ευρω-τουρκικών σχέσεων και να επιλύσει τα ελληνοτουρκικά διμερώς.

Επίσης, το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας αναμένεται να τεθεί από την τουρκική πλευρά και να αξιοποιηθεί όπως συνήθως κάνει και για το μεταναστευτικό ως απόδειξη των «παραβιάσεων» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική πλευρά. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πραγματοποιήσει χθες συμβολική περιοδεία στη Θράκη δείχνοντας ότι το μειονοτικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά.

Από την πλευρά της Αθήνας έχουν επιλεγεί συνειδητά χαμηλοί τόνοι, με την ελπίδα ότι και η Άγκυρα λόγω της συγκυρίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της ζητήματα αλλά και τις “δύσκολες σχέσεις” με ΗΠΑ θα ήθελε την αποκλιμάκωση, ενόψει ειδικά της προοπτικής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και της πρόθεσης της Τουρκίας να δείχνει προς τα «έξω» ότι επιθυμεί τον διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα με προφανή στόχο να μην επιτρέψει στην τουρκική πλευρά να διαχειριστεί επικοινωνιακά όλα αυτά τα ζητήματα.

Χθες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν την πρώτη ανεπίσημη συνάντηση τους επί ελληνικού εδάφους, στο δείπνο που παραχώρησε ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με παρόντες τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ, οι οποίοι το Σάββατο είχαν και εκείνοι προπαρασκευαστική συνάντηση στην Καβάλα για ζητήματα οικονομίας και εμπορίου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα