back to top
25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ιωάννης Βαρδακαστάνης: Τα ΑμεΑ θα πρέπει να είναι μέρος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και όχι παρίες

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Εθνικής Συνομοσπονδίας Ανθρώπων με Αναπηρία, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, με αφορμή και την πρόσφατη ενημέρωση στη Βουλή από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Γενικό Γραμματέα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης, τόνισε ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους επιταχύνθηκε μεν λόγω της πανδημίας, ωστόσο, έχει ήδη αργήσει να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε προκειμένου να περιλαμβάνει απλουστεύσεις διαδικασιών, διαδικτυακή χρήση των υπηρεσιών του κράτους, πρόσβαση σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών κλπ, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στα ζητήματα των ΑμεΑ θα πρέπει να εμπεριέχει και μια συγκεκριμένη πρακτική στρατηγική ψηφιακής συμπερίληψης εκτιμώντας ότι αν ο πολίτης δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στις ψηφιακές εφαρμογές, τότε του είναι άχρηστες.

«Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το κράτος δικαίου καθώς και το ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την αναπηρία τους, την ηλικία ή οποιαδήποτε φυλετική καταγωγή θα πρέπει να μπορούν να ασκούν ανεμπόδιστα τα δικαιώματά τους. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός φέρνει μια βαθιά πολιτισμική αλλαγή στο πως ζούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, στο πως υπάρχουμε σήμερα και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι λόγω πανδημίας. Τα ΑμεΑ θα πρέπει να είναι μέρος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και όχι παρίες. Θα πρέπει να μελετηθεί, για παράδειγμα, ο Ψηφιακός Αναλφαβητισμός, το ψηφιακό χάσμα».

Και πρόσθεσε: «Οι μετρήσεις της Eurostat δείχνουν ότι τα άτομα με βαριά αναπηρία στο σύνολο της ΕΕ έχουν 47% αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο και εκείνα με μέτρια αναπηρία έχουν αδυναμία πρόσβασης σε ποσοστό 46%. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα».

Τέλος, ανέφερε ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο τις εφαρμογές αλλά «αφορά την εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό, τη διασκέδαση, αφορά τα πάντα. Γι αυτό μιλάμε για ψηφιακή συμπερίληψη. Και φυσικά αυτό δεν είναι υποκατάστατο της πρόσβασης στο φυσικό και δεδομένο περιβάλλον, στα προσβάσιμα πεζοδρόμια, καταστήματα ή δημόσια κτίρια. Κάθε εξέλιξη στην κοινωνία πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των πολιτών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα